Készüljünk a szoptatásra

A szoptatásra való felkészülés nem a szülés után kezdődik, sokkal inkább a terhesség alatt, hiszen vannak olyan dolgok, melyek nem megismételhetők, mint például a szülés utáni mellre tétel.

A terhesség ideje alatt, főként az utolsó harmadban, sort kell keríteni arra, hogy az orvossal a kismama megtervezze a szülést. Többek között a szülés utáni mellre tételnek is szerepelnie kell a tervezésben, hiszen ez roppant fontos az anyatej szempontjából, valamint a kismama és a baba kötődése is egészen más jelleget ölt majd, ha a baba azonnal mellre van téve a szülést követő húsz percen belül.

A kismama a terhesség utolsó fázisában már elkezdheti keresgélni azokat az élelmiszereket, melyek tejtermelő hatékonyságuk miatt érdekesek lehetnek, de lehetőleg ne a néphagyomány szerinti forrásokat használja fel ezzel kapcsolatban, mert ott nagyon sok tévhit van még a mai napig is érvényben.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Már jó előre be lehet szerezni azokat a szoptatást segítő vitaminkészítményeket, melyek jót tesznek az anyatej mennyiségének és minőségének egyaránt, valamint a tejelválasztó teakeverékek beszerzése is ajánlott.

Érdemes előre elgondolkodni azon, hogy milyen helyzet lesz a legideálisabb a szoptatáshoz, és ehhez megfelelő helyet előkészíteni, esetleg egy kényelmes fotelt vagy valamilyen ülőalkalmatosságot beszerezni, ami teljes kényelmet biztosít.

Amikor a kismama a terhesség utolsó heteiben elkezdi a pelenkák vásárlását, egyúttal érdemes a papír melltartóbetéteket is beszerezni, hiszen ezekből nagyon sok kell majd.

Lehet kapni nagyon praktikus szoptatós melltartókat, melyeket használata igen megkönnyíti a szoptatást teljes vetkőzés nélkül. Továbbá az is nagyon fontos, hogy olyan melltartókat szerezzen be a kismama melyek megfelelő rugalmassággal bírnak, ennek révén nagy valószínűséggel a kismama képes lesz megőrizni a mell alakját és rugalmasságát.

Azt sem árt észben tartani, hogy a szoptatás alatt milyen kozmetikum jut a baba szájába, ezért érdemes olyan tisztálkodó szereket beszerezni, melyek természetes alapanyagokból készülnek, így könnyedén megóvhatjuk a babát a különböző vegyszerektől.

Nagyon fontos, hogy valamilyen fejő eszköz rendelkezésére álljon a kismamának. Nem biztos, hogy szüksége lesz rá, ám ha mégis, akkor jó ha van.

Végül, ám egyáltalán nem utolsó sorban, érdemes információt gyűjteni a szoptatás menetéről, az esetleges problémák kiküszöbölésének módjáról, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor szükség lenne az információkra.

A védőnővel is lehet ezekről a dolgokról beszélni, valamint a különböző szakkönyvekben, és az interneten is rengeteg hozzáférhető adat található.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: