Szülés megtervezése

Amikor családtervezésről, babavárásról beszélünk, legtöbbször annak megtervezését értjük alatta, hogy mikor szeretnénk gyereket vállalni, milyen változtatások szükségesek ehhez. Amikor már a kicsi útban van, akkor az ő leendő körülményeinek kialakítása a tervek központja. Kiságy és babakocsi vásárlás és az ehhez hasonló dolgok, melyek valóban fontosak. A kismama kilenc hónapjának ez a tervezgetés a középpontja. A kérdés csak az, hogy a szülés megtervezésével is foglalkozunk-e ennyit, vagy kimerül annyiban, hogy a vizsgálatok alapján reménykedünk a komplikációmentes szülésben. Sajnos az utóbbi sokkal gyakoribb.

Ez egy kicsit visszás érzéseket kelt, hiszen manapság a szülő nők nagy részének választott orvos áll a rendelkezésére, akik arra hivatottak, hogy nagy figyelmet szenteljenek a kismamának. Ezt vizsgálatok formájában meg is teszik, ám a szülés konkrét megtervezése mégis nagyon ritka.

A szülés megtervezése alapos átgondolással, szakorvosi segítséggel hozzásegíti a kismamát, hogy tájékozott legyen, ne érjék meglepetések a szülés alatt. Ez nagy biztonságot nyújt, ezáltal a szülés is egészen más élmény lesz.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Érdemes a szülés folyamatát teljes részletességgel átbeszélni a választott szakorvossal, majd igény szerint akár írásban is lehet rögzíteni, melyből egy példányt akár az osztályvezető főorvosnak is el lehet juttatni.

A szülési terv sarkalatos pontjai

Meg kell beszélni a szülészorvossal, hogy ki lesz jelen a szüléskor. Ebben egyrészt benne foglaltatik az apa és az asszonytársi segítő, vagy bárki, akit az anya szeretne maga mellett tudni, továbbá annak tisztázása, hogy a vajúdás alatt orvos, szülésznő, medikus jelenlétét szeretné-e az anya, vagy kifejezetten az a kívánság, hogy senki ne legyen jelen.

Tisztázni kell, hogy komplikáció esetén, amennyiben az anya döntésképtelen állapotban van, kit jelöl ki a felelős döntés meghozatalára a kísérői közül.

Érdemes előre tisztázni a kívánatos vajúdási testhelyzeteket, esetleg az orvossal közösen kidolgozni azt, hogy mi lenne a legmegfelelőbb.

A fájdalomcsillapító nélküli természetes szülés esetére is meg kell tervezni, hogy amennyiben komplikáció adódik, milyen fájdalom csillapító módszerhez folyamodnak.

Megbeszélés kérdése az is, hogy a vajúdás ideje alatt a kismama szeretne-e járkálni, enni, inni, és ha igen, akkor ez milyen körülmények között lehetséges, mit ehet és ihat.

Fontos kérdés a beöntés és a borotválás, mely manapság már igény szerinti, ezért érdemes tisztázni, hogy a kismama mit szeretne, hogyan érzi jobban magát.

A gátvédelem is fontos kérdés, melyet érdemes megtervezni, minek alapján, ha nem lép fel váratlan helyzet, akkor a gátmetszést mellőzi vagy kéri a kismama.

A baba szempontjából a szülés megtervezésének részét képezi a szülés utáni egy-két óra megtervezése is, úgy mint a baba azonnali mellre tevése, a baba azonnali vizsgálatai, fürdetése, stb. Továbbá annak az időnek a meghatározása, amit a kismama az újszülöttel el szeretne tölteni kettesben a szülés után.

A baba vizsgálatait is előre meg lehet beszélni, így a nyákleszívást, szemcseppet, végbél és gyomor átjárhatóságának vizsgálatát, melyektől el lehet tekinteni, ha nem lát rá okot a gyermekorvos és az anya is így szeretné.

A kórházi elhelyezést is előre érdemes letisztázni, hiszen ha rooming-in elhelyezést szeretne a kismama azt a kórház alkalmazottainak előre tudnia kell.

Ezek a felsorolt dolgok csupán a legfontosabb tervezési pontok, ezen kívül még lehetnek olyan momentumok, melyek a kismama számára fontosak, ezért meg kell hogy tervezze az orvossal, hogy ne az utolsó pillanatban okozzon problémát.
Minél részletesebben meg van tervezve egy szülés, annál kevesebb meglepetés érheti a szülő nőt, mely által nagyobb biztonságban érzi magát. Talán ez az oka annak, hogy a jól megtervezett szülések között sokkal ritkább torkollik komplikációkba.

Hónapokat töltünk el a baba születése körüli teendőkkel, mely mellett töredékét jelenti az a pár óra tájékozódás, továbbá az az egy-két órával több konzultáció a választott orvosunkkal, ami a szülés megtervezésével jár. Életünk egyik legfontosabb eseménye megkívánja, hogy megfelelően megtervezett körülmények között éljük meg.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: