Ikerszülés

Hozzávetőlegesen minden 80-100 szülésből egy alkalommal ikrek születnek. Az ikrek lehetnek egy vagy több petéjűek. Egypetéjű ikrek esetében a megtermékenyített petesejt kettéosztódik és két hasonló magzat kezd el fejlődni, akik rendszerint egy méhlepényen osztoznak.

Két vagy több petéjű ikrek esetében az anya több petesejtje termékenyül meg, melyekhez külön-külön méhlepény társul. A két vagy több petéjű ikrek nem olyan mértékben hasonlóak, mint az egypetéjűek, akár külön neműek is lehetnek.

Az ikerség öröklődő tulajdonság, így azoknak, akiknek családjában előfordult ikerterhesség, ott nagyobb a valószínűsége az ismétlődő ikerszülésnek.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ikerszülés esetén a vajúdás általában nem különbözik egy átlagos szülésnél tapasztalt vajúdástól. Hozzávetőlegesen ugyanannyi ideig tart. A kitolási szakasz az, amely különbözik a hagyományos szüléstől, hiszen legalább egyszer megismétlődik.

Egypetéjű ikrek esetében pár perc különbséggel jön világra a két magzat, maximum fél óra a két megszületés között eltelt idő, majd miután mind a két magzat világra jött, azután távozik a méhlepény az anya szervezetéből.

Kétpetéjű ikrek esetén is az a gyakori, hogy mindkét magzat megszületése után távozik a két méhlepény, bár ebben az esetben, ritka ugyan, de előfordulhat, hogy a két magzat születése között az egyik méhlepény kilökődik.

Ikerszülésnél a kitolási szakasz valamivel könnyebb lehet, mint a hagyományos szülés esetén, tekintettel arra, hogy az iker magzatok általában kisebb méretűek és kisebb súlyúak egy átlagos méretű magzatnál.

Az ikerterhesség veszélyei

Legfőbb veszély ikerterhesség esetén a koraszülés. Ennek nagyon egyszerű oka van. A méh sokkal jobban feszül, mint normál terhesség esetén, így korábbi időpontban indul meg a szülés, mint amikorra a magzatok készen állnak a megszületésre.

Többek között emiatt nagyon fontos, hogy ikerterhesség esetén sokkal gyakoribb legyen az ellenőrző vizsgálat, hiszen sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mind az orvos, mind a kismama részéről.

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy bár az ikerterhesség önmagában veszélyeztetett terhesség kategória, mégis képesek vagyunk a bajokat megelőzni, amennyiben a legnagyobb mértékben odafigyelünk a rendszeres vizsgálatokra, önmagunkra, valamint betartjuk az orvosi utasításokat.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: