Mikor áll vissza a menstruáció?

Arra a kérdésre, hogy szülés után mikor áll vissza a menstruáció nem lehet egy konkrét dátummal vagy időintervallummal válaszolni, ez teljesen egyéni módon alakul minden kismama esetében.

A menstruáció újbóli elindulását nagymértékben befolyásolja a szoptatás intenzitása, valamint az a tény, hogy mennyi ideig szoptat a kismama, ám nem ez az egyedüli tényező, hiszen előfordul, hogy mindezek ellenére hamarabb elkezd menstruálni a kismama, mint azt gondolta volna.

Szoptatós kismamák esetében legnagyobb százalékban fél évig nem jelentkezik a menstruáció, ám nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ettől lehetnek roppant nagy eltérések, ami szintén teljesen egészséges és normális állapotra utal.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Amikor a kismama a szoptatás ellenére pár hét után elkezd menstruálni, nem kell megijedni, mert nyugodtan lehet folytatni a szoptatást, kicsit ugyan lehet, hogy nehezebb lesz, mivel a tej íze valamelyest megváltozik, de ez nem ok arra, hogy félbehagyjuk a szoptatást, vagy kiegészítő táplálékhoz folyamodjunk. Erről bővebben szólunk a „Szoptatás és menstruáció” cikkben.

Általánosságban elmondható, hogy addig nincs menstruáció, amíg a baba 3-4 óránként van mellre téve (éjjel is), és nincs hat óránál nagyobb szünet két etetés között.

Ez az állapot általában a baba hat hónapos koráig áll fenn, de ebben is lehetnek eltérések, hiszen vannak babák, akik már az első időszaktól kezdve átalusszák az éjszakát.

Az is előfordul néha, hogy 3-4 hónap szoptatás után a kismamának elapad a teje (bár igen ritka, hogy ezt ne lehetne megakadályozni vagy visszaállítani), és utána még hónapokig nem menstruál. Ez is teljesen rendben van, ha fél évnél nem hosszabb ez az időszak.

Az is előfordulhat, hogy hosszú ideig szoptató kismamáknál, itt két-három éves szoptatási időről van szó, évekig nincs menstruáció, sem peteérés, mivel azt néha ilyen mértékben gátolja az intenzív szoptatás.

A leggyakrabban azonban érvényesül az a történés, hogy a szoptatás befejezése után szinte azonnal elkezd menstruálni a kismama, mivel a szoptatás fogamzásgátló hatása azonnal megszűnik, és elkezdődik a peteérés.

Ezek mind teljesen egyéni módon alakulhatnak és változhatnak kismamától függően, ezektől nem kell megijedni, hiszen semmi nem utal arra, hogy valami ne lenne rendben.

Akkor kell mindenképpen orvoshoz fordulni a problémával, ha a szoptatás befejezését követően még fél év múlva sem kezdődik el a menstruáció. Ez már utalhat valamilyen rendellenességre, de még ez sem biztos, tehát nem kell pánikba esni, az orvosi eredmények értelmében kell eljárni.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: