Vitaminok és nyomelemek

A terhesség és a szoptatás időszakában a kismama vitaminszükséglete megnövekszik. Ami még sokkal fontosabb, hogy a vitaminok szükségletének aránya megváltozik. Ezért nem elég annyit tennünk, hogy várandósság alatt megnöveljük a vitamin mennyiségét.

Felkészülés

Amikor előre tervezett terhességről van szó, akkor érdemes a kismama szervezetét már a fogantatás pillanata előtt a megfelelő vitamin bevitellel megerősíteni. Ez erőteljes kihatással lesz a saját és a magzat egészségére is.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Legjobb megoldás, ha természetes alapanyagú készítményekhez folyamodunk, melyek napi összeállításban kaphatók. Ez azért előnyös, mert a vitaminok felszívódását erősen befolyásolja a különböző vitaminok aránya. Az összeállított vitamincsomagokban nem csupán mennyiségileg, de arányaiban is megfelelőek a különböző vitaminok.

Terhesség alatt

A megfelelő táplálkozás tökéletes alapot nyújt a vitaminok felszívódásához, ezért roppant gondosan kell eljárnunk étrendünk összeállításakor.

Terhesség alatt a legésszerűbb gondosan összeállított magzatvédő vitaminhoz folyamodni, melyek pontosan olyan arányban vannak összeállítva, melyre a kismamának és a magzatnak szüksége van. Sokkal ésszerűbb, mint a normál vitamin mennyiségének növelése, vagy még rosszabb esetben egyes vitamin fajták összevissza szedése. A természetes alapú vitaminok a legideálisabbak erre a célra.

Kiemelkedően fontos

A magzatvédő vitaminokban általában kiemelkedő mennyiségben vannak azok a fajták, melyek különösen fontosak egy kismama számára. Emellett vannak olyan vitaminok és nyomelemek, amiket nem árt kiegészítésképpen is szedni az alap vitaminon kívül. Ezek a C-vitamin, B-vitamin, folsav, vas, kalcium.

C-vitamin

Különösen fontos a védelem szempontjából, ellenállóbbá teszi a szervezetet, továbbá a méhlepény működését is erősen befolyásolja. A vas felszívódásában is nagy szerepet játszik a C-vitamin bevitel megfelelő mennyisége.

B-vitamin

A B-vitamint komplex formában érdemes szedni, mely a megfelelő arányban tartalmazza a különböző B-vitamin fajtákat. A B-vitamin befolyásolja az anyagcserét, a növekedési folyamatokat, az idegrendszeri fejlődést, a vérképzést, továbbá növeli a védekező képességet. Ezek mind elengedhetetlen tényezők a magzat szempontjából.

Folsav

A folsav bevitele elengedhetetlen, hiszen a többi vitaminnal és nyomelemmel ellentétben a folsav szükségessége többszöröse egy kismamánál, mint egy normál szervezet esetében. A folsav feltétlenül szükséges a magzat központi idegrendszerének fejlődéséhez. Ezen kívül megelőzhetők a különböző magzati rendellenességek, többek között a nyitott gerinc. A vetélés kockázata is sokkal kisebb megfelelő folsav bevitel esetén.

Vas

A vas funkciója többrétű, elsődlegesen az oxigén és széndioxid szállításban van szerepe. A szervezetben lévő vastartalék nagy része a vérben található az oxigénmolekulákhoz kötődve. Ezért amikor vashiány lép fel, ezekhez a vastartalékokhoz fordul a szervezet, így idézve elő vérszegénységet.

A magzat szempontjából fontos, hogy elegendő vas kerüljön szervezetébe, ezáltal megfelelő tartalékokkal tudja életét elkezdeni. A kismama szempontjából a szüléskor keletkező vérveszteség kevésbé fog számottevő problémát okozni, ha elegendő vasbevitel történik a terhesség alatt.

Fontos tudni, hogy a vas kizárólag akkor képes felszívódni, ha elegendő mennyiségű C-vitamin található a szervezetben.

Kalcium

A kalcium elsődleges szerepe a magzat szempontjából a csontképzés során lényeges. A kismamának legalább dupláját kell fogyasztani annak a kalcium mennyiségnek, ami egy felnőtt szervezet számára szükséges.

Amennyiben a kalcium bevitel nem éri el az optimális mennyiséget, a magzat csontozata és fogazata nem alakul megfelelően. Továbbá folyamatosan próbál hozzájutni a számára szükséges mennyiséghez, ezért a meglévő tartalékokat elvonja a kismama szervezetéből. Ilyen esetekben történhet meg, hogy a kismama fogazata rohamosan romlani kezd, csontjai szüntelenül fájnak, izomzata nem működik megfelelően. Gyakori tünet még a „fülcsengés”, mely szintén a kalciumhiány tünete lehet. Pótolhatatlan veszteségeket okozhatunk magunknak és gyermekünknek egyaránt, ha nem veszünk magunkhoz elegendő kalciumot a várandósság ideje alatt.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: