Császármetszés

A császármetszés nem természetes módja a szülésnek, ezért jó indok kell rá, ha mégis ez a megoldás kerül előtérbe. Ennek ellenére egyre gyakoribbá válik ez a megoldás, mivel jóval egyszerűbb megoldásnak tűnik, mint az órákon keresztül tartó vajúdás. Vajon mindegy a babának és a mamának, hogy hogyan születik meg a gyermek?

Valós okok

Amennyiben az anya életét közvetlenül veszélyezteti a hüvelyi szülés, akkor indokolt a császármetszés alkalmazása. Ezek közé tartozik minden olyan betegség, mely a kismama intenzív ellátását tenné szükségessé. Leggyakoribb eset, ha szívinfarktus vagy tüdőembólia lehetősége merül fel.

Amikor hüvelyi gombás fertőzés esete áll fenn a kismamánál, akkor a magzat érdekében el kell tekinteni a hüvelyi szüléstől, ekkor valóban indokolt a császármetszés.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Amikor a magzat életét közvetlenül veszélyezteti a hüvelyi szülés, abban az esetben indokolt a császármetszés. Leggyakoribb esetek, a lepény idő előtti leválása, a köldökzsinór elzáródása, mely oxigénhiányt idéz elő a magzatnál, valamint a magzat szívhangjának rosszabbodása.

Bármilyen eset, mely akár a kismama, akár a magzat életét veszélyezteti, megfelelő indok a császármetszésre.

Problémákat előidéző okok

Előidéző ok lehet az a helyzet, amikor fizikailag lehetetlen a hüvelyi szülés, mert a szülő nő medencéje túl keskeny, valamint amikor a baba méretei túl nagyok. Ezt előzetes vizsgálatok kimutatják, tehát ebben az esetben nem váratlan, hanem tervezett a császármetszés.

A császármetszés okainak nagy része az orvos döntésén múlik, tehát relatív. Érdekes módon mégis egyre nagyobb méreteket ölt a császárral történő szülések száma. Mondhatnánk úgy is, hogy az utóbbi években megtöbbszöröződött ezeknek a műtéteknek a száma. Hacsak nem fogadjuk el tényként, hogy ilyen mértékben lecsökkent a teljesen egészséges kismamák száma, akkor arra kell gondolnunk, hogy a műtéti lehetőséggel igen sokan visszaélnek. Végül is valóban sokkal egyszerűbbnek tűnik a magzatot kimetszeni a szülő nőből, mint a hüvelyi szülést végig vinni. A kismama és az orvos számára is egyszerűbbnek tűnik, de milyen hatással van ez a magzatra?

A kényelem indokát erősíti az a tény is, hogy mostanában egyre többen kérik a császármetszés alkalmazását a szülési időpont előtt egy hónappal. Ennek oka, hogy a kismama elkerülje a hasfal megnyúlását. Ezekben az esetekben nyilvánvaló, hogy nem a kismama és a magzat egészségének érdekében történik a műtét.

A császármetszés hatása a kismamára

A műtét után a kismama egy teljes napig teljesen kiszolgáltatott helyzetben van, kénytelen feküdni, majd ezek után a műtéti seb begyógyulása hetekbe telik. A műtét utáni napokban gyakori a folyamatos fejfájás, mely szintén nem egy kellemes állapot. Ezek tudatában elgondolkodtató, hogy valóban kényelmesebb megoldás-e a császármetszés a hüvelyi szülésnél. Ugyan a veszélyek (fertőzés és egyéb veszély) lecsökkentek az utóbbi években, szinte már rutinműtétté vált, ennek ellenére nem egy természetes és egészséges módja a has felmetszése a baba megszületésének.

Babára gyakorolt hatások

Amikor a császármetszést a szülés megindulása előtt végzik el, előfordulhat, hogy a baba még nem érett a „kinti” életre, nincs felkészülve rá. A leggyakoribb ilyen esetekben a légzészavar.

A légzészavarnak mindenképpen nagyobb kockázata van császármetszés esetén. Ennek oka a következő. A hüvelyi szülés alkalmával a nyomás elősegíti az újszülött tüdejét, hogy megszabaduljon a folyadéktól, így könnyebben indul meg a légzés. Császármetszés alkalmával erre nincs lehetőség, így a légzészavar előfordulási esélye sokkal magasabb.

A gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatószerek elkerülhetetlenek a műtét alkalmával, melyek a magzat szervezetébe jutva súlyos károkat okozhatnak. Előfordul, hogy lélegeztetés szükséges a baba esetében, valamint a hányás is igen gyakori, mely egyértelműen akadályt von az azonnali mellre tevésnél.

Tekintettel arra, hogy a műtét után egy teljes napig feküdni kell a kismamának, így a babával való foglalkozás is igen nehézkessé válik, mely sem a babára, sem a kismamára nincs túl jó hatással.

Azt talán csak évek múlva érzi a kismama, hogy hiányzik számára a szülés élmény, de ezek természetesen már „csak” a lelki hátulütői a műtétnek, melyek ugyanolyan fontosak kellenének, hogy legyenek, mint az egészségügyi okok, mégsem vesszük figyelembe egyenrangú tényként.

A császármetszés szükségessége, illetve választhatósága folyamatos vita tárgya kismamák, védőnők, szülésznők és orvosok körében egyaránt. Egyik oldalnak sincs egyértelmű érve arra vonatkozólag, hogy miért is szükséges vagy káros a választhatóság. Egyszerűen csak vegyünk fel egy más nézőpontot. Helyezzük magunkat egy pillanatra a magzat nézőpontjába és azonnal tudjuk a választ, hogy ő mit szeretne.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: