Terhesség hányás, émelygés

A terhesség első három-négy hónapjában terhességi rosszullétként kezeljük a hányást, amely a nők nagy részét eléri. Általában ebben az időszakban reggel jelentkezik, de akár a nap folyamán bármikor ránktörhet. Legfrissebb kutatási eredmények arról nyilatkoztak, hogy a hányinger, az émelygés az állapotos szervezetbe kerülő legenyhébb mérgezésekre reagál eképpen, tehát a várandós anyuka védekezése a magzat érdekében, hogy elkerüljön bizonyos ételeket.

Fontos azonban, hogy még ha ebben a korai szakaszban fordul is elő, ha állandósul a hányás, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Külön kell megemlíteni a terhességi vészes hányást. Ez a terhességi hányás súlyos formája, amely csillapíthatatlan és túlzott mértékű. Megakadályozza a megfelelő táplálék- és folyadékbevitelt. A testsúly csökkenéséhez vezet, kiszáradás veszélyét rejti, menő a keton-termelés, táplálkozási nehézségeket okoz és gátol a napi teendőink elvégzésében, kimerültséget eredményez. Mellékhatásaként előfordulhat gyomorfekély kialakulása, nyelőcsővérzés és alultápláltság.

Nagyon fontos a korai felismerés és kezelés, hiszen sokoldalú betegség és számos lehetséges következménnyel számolhatunk.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ha nem csak ritkán jelentkezik hányás vagy hányinger. A diagnózist a tesstömeg csökkenésének mérésével, keton-szint ellenőrzésével és általános állapotfelméréssel állítják fel. Sajnos a kialakulásának okaira még nem derült fény.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: