A terhességed 24. hete

A kis pocaklakó elérte végre az életképes állapotot. Ám ha most születne meg, akkor valószínűleg még a születés kiírt napjáig inkubátorban tartanák, mivel még csak ezen a héten kezd a surfactant, magyarul szörfaktás fejlődni.

Mi az a szörfaktás?

A gázcsere a tüdő léghólyagocskáin keresztül történik, melyek buborékhoz hasonló képződményt alkotnak, s a szörfaktás akadályozza meg, hogy azok összetapadjanak légzés közben. Ha koraszülöttként jön világra a baba, szteroid injekcióval gyorsítják meg a tüdő fejlődését.

Az egyensúly érzékszervei a félkörös ívjáratok, test megtartásához szükségesek. Ezek kifejlődnek már a 24. hétre a kicsi fülében, ezért érzékeli már, hogy fejjel lefelé vagy fölfelé helyezkedik el a méhben.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A fehérvérsejtek termelődése is megkezdődik, melyek a betegségek elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet.

A magzat 30cm, 600 grammot nyom és a barna zsír is kezd lerakódni testében a hő megtartását segítve.

A cukorterheléses vizsgálatot ekkortájt szokták elvégezni, hogy kiszűrjék a terhességi cukorbetegséget. A vizsgálat abból áll, hogy éhgyomorral vért vesznek, majd cukros oldat fogyasztását követően 1- 2 órával később még egy vagy két vérvételre kerül sor. Az első vérvétel 5, 8mmol/l, illetve a második 7,8mmol/l feletti cukorszintje számít kóros értéknek.

A terhességi cukorbetegség a baba megszületésével általában megszűnik, viszont a terhességet követő 6-8 évben megnő azoknál a nőknél a cukorbetegségre való hajlandóság, akiknél megállapították a terhességi diabéteszt. Következménye lehet még, hogy a baba nagyobb súllyal jön világra, s ezért császármetszésre kerülhet sor.

További vizsgálatok elvégzése után diétával vagy gyógyszeres kezeléssel lehet megelőzni a valódi cukorbetegség kialakulását. A koraszülést mindenképp igyekezni kell elkerülni, ezért érdemes folyamatosan vizsgálni testedet, hogy időben észre vedd az árulkodó jeleket.

Ha gyakran érzel deréktájon fájdalmat, vagy erős nyomást a kismedencében, vagy élénkpiros hüvelyi vérzést tapasztalsz, esetleg vízszerű, tiszta folyadék ürülését a hüvelyből, mindenképp fordulj kezelőorvosodhoz! Az erős vagy folyamatos gyomorfájdalom, sűrű hányás, az arc és a kezek duzzadása is negatív előjel.

A fájdalmas vizelés pedig húgyhólyag- vagy vesefertőzésre utalhat.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: