Veszélyes anyagok a babaszobában

A babaszoba még akkor is telítve lehet veszélyes anyagokkal, ha azt gondoljuk minden rendben, és mindenre kiterjedt a figyelmünk, ezért érdemes kicsit más nézőpontból is megfigyelni a babaszobát.

A veszélyes anyagok egyik fő csoportja a vegyianyag, mely valamely tárgy összetételeként, valamint tisztítószerből származóan kerül a babaszobába.

A másik fontos kérdés, hogy milyen növény kerülhet a baba szobájába, mivel ez sem mindegy, némely növények szépek ugyan, ám mérgezőek, minek okán a babaszobából jobb ezeket eltávolítani.

Vegyszerek tekintetében elsődlegesen azt kell figyelembe venni, hogy milyen kötőanyagokat, illetve milyen oldószert használtak fel egy-egy tárgy elkészítése során. Mivel a legtöbb szintetikus vegyszer azokban a tárgyakban található, melyek nem természetesek, ezért érdemes arra törekedni, hogy lehetőleg minden természetes alapanyagú legyen.

Ez vonatkozik a bútorokra, a kiegészítőkre, a padló kialakítására, valamint a falak tapétázására, illetve festésére.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Tisztítószer tekintetében csak olyan termékeket szabad a babaszobában alkalmazni, melyek ásványi és növényi alapanyagúak, szintetikus adalékot nem tartalmaznak. Manapság igen sok ilyen termékhez hozzá lehet jutni az üzletekben, és nem minden esetben jelent plusz kiadást.

A másik nagyon fontos tényező a gyerekjáték. A műanyag játékokat lehetőleg mellőzzük, mivel a műanyag lágyításához olyan szintetikus anyagokat használnak, melyek erősen károsítják a szervezetet. Ebből adódóan érdemes mellőzni a műanyag rágókát és egyéb figurákat, melyeket a baba nagy valószínűséggel a szájába fog venni. Milyen szempontok alapján válasszunk játékok? Olvasd el ide kattintva!


Mérgező növények

Alapesetben érdemes olyan helyre tenni a szobanövényeket, ahol a baba nem éri el azokat, ám a legjobb eltávolítani ezeket a lakásból, főként a babaszobából, mivel egy pillanat alatt képes lehet rá a baba, hogy elérje azt, azután megkóstolja.

A következő növények részben vagy teljesen mérgezők, némelyik csupán hányást okoz, vannak azonban olyan növények, melyek akár bélgyulladást, szívproblémákat vagy bénulást is okozhatnak.

Buzogányvirág, mikulásvirág, ciklámen, korallvirág, kroton, aszparágusz, fikuszfélék, leander, fagyöngy, rákvirág.

Kerti növények között a következők érdemelnek figyelmet ebből a nézőpontból: aranyeső, gyöngyvirág, bürök, tiszafa, maszlag, nadragulya, ricinus, vérehulló fecskefű, gyűszűvirág, akácfélék, fagyal.

Bármilyen körülmények között, amennyiben a baba szervezetébe jutott ezekből a növényekből bármilyen mennyiség, azonnal a toxikológiai ügyelethez kell fordulni segítségért.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: