Terhesség 31. hete

Másfél kilós már a pici a hasadban. Rohamosan hízik, amit te is megérzel a súlygyarapodásodon. A lábadon kialakuló visszereknek és a lábduzzadásnak is a méh növekedése az oka. A hát, derék és a szeméremcsont is sajoghat a magzat nagy helyigénye miatt.

A baba pupillája reagál a fényre. Már csak az agy és a tüdő fejlődik nagy ütemben. A szervezeted termeli már a relaxin nevű hormont, ami a medence elernyesztéséért felelős. Ez az a hormon, amiért kacsázósan járnak a kismamák. Picit talán kellemetlen, de a szüléskor nagyon jól fog jönni.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Nem árt összepakolnod lassan a kórházi csomagodat, mivel az elkövetkezendő hetekben már nagy az esély a szülésre. Sokan már a nyolcadik hónap végén világra hozzák gyermeküket.

Szükséged lesz vastag intim betétre a szülés utáni vérzés miatt. Törülközőkre külön az intim testtájhoz, a zuhanyzáshoz és a kézmosáshoz, két pár papucsra, köntösre, elől gombolós hálóingre vagy pizsamára. Semleges tusfürdő ajánlott, hogy a baba szokhassa az illatodat, úgyhogy a parfümödre, testápolódra nem lesz szükséged. A szoptatás miatt gyakori a tejcsorgás, de használj melltartóbetét, akkor nem nagyon lesz tejes a melltartód. Kelleni fog még tányér, evőeszköz és pohár is, meg mosószer, ha nem bízol a kórházi higiéniában. A szükséges dokumentumok pedig: terhesgondozási kiskönyv, személyi igazolvány, TB kártya, három hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat, valamint az apasági nyilatkozat.

Tipp: A TENA betét a gyógyszertárakban kapható, eredetileg nem intim, hanem inkontinencia betét, de az első 2-3 napban a fennmaradó vérzéshez sokkal jobb, mint a vastag intim betétek. Abból egy csomag elég, utána meg a legpuhább fajtájú vastag betétet ajánljuk. Akár kettőt egymáshoz is ragaszthatsz, hogy még extra hosszú legyen, mert tényleg vérezni fogsz, jobban mint a mensi idején. Pl a Libresse-nek van egy 100% cotton (pamut alapú) betétje, amely ha gátsebed is lenne azt nem irritálja. Sokféle betétnek a felülete nem elég puha erre a gátmetszéses sebre. Kifejezetten szülés utánra tervezett betétek kaphatóak ide kattintva!
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: