Nem kell elhízni terhesség alatt

A mai napig fennáll az a tévhit, hogy a kismama kettő helyett eszik, holott ez egyáltalán nem igaz, és csak felesleges súlynövekedéshez vezet, mely megnehezíti a terhességet.

Arra vonatkozólag nem adhatók konkrét adatok, hogy egészen pontosan mennyit kell hízni terhesség alatt, hiszen ez nagymértékben függ a kismama terhesség előtti súlyától, ám vannak hozzávetőleges számadatok ahhoz, hogy a kismama képes legyen megállapítani, hogy normál mértékű-e a súlynövekedése.

Általában azok a kismamák, akik a terhesség előtt soványak voltak, a terhesség ideje alatt a 18-20 kg súlygyarapodás normális, hiszen előzőleg nem voltak olyan tartalékai, melyet a magzat felhasználhatna, így ezt a terhesség alatt kell „felszedni”.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Normál testalkatú kismama esetén a hízás mértéke hozzávetőlegesen 12-17 kg közé esik, amennyiben enyhe túlsúlyosság állt fenn már a terhesség előtt, akkor ez a mennyiség nem jó, ha meghaladja a 12 kg-ot.

Azoknál a kismamáknál, akik a terhességet megelőzően is már el voltak hízva, jó, ha nem gyarapodik súlyuk a terhesség ideje alatt 10 kg-nál többet. Nem kell cseppet sem megijedni, hiszen a plusz tartalékok biztosítják a baba számára az elegendő mennyiségű tápanyagot.
 

Terhesség alatti elhízás veszélyei

Több veszélyforrás is fennáll, ha a kismama sokkal több súlyt szed fel a terhesség alatt, mint amennyi optimálisan elegendő a magzat fejlődésének érdekében.

Elsődleges veszély a terhességi diabétesz, melynek igen sok köze van az elhízáshoz, mint ahogy azt már különböző egészségügyi felmérések kimutatták.

Másodsorban, elhízás esetén a magzat is rá van kényszerülve arra, hogy túlsúlyossá váljon még az anyaméhben. Tudvalevő, hogy az átlag feletti súllyal rendelkező babák sokkal nehezebben születnek meg. Nagyobb az esély ebben az esetben a császármetszésre, valamint egyéb komplikációk léphetnek fel a szülés során, például a szülőcsatornába való beékelődés.

Az sem utolsó szempont, hogy azoknak a kismamáknak a gyerekei, akik a terhesség alatt elhíztak, életük hátralévő részében sokkal nagyobb eséllyel lesznek kitéve az elhízás veszélyének.

Az is lényeges kérdés, hogy a kismama elhízása általában egészségtelen táplálkozásból és mozgásszegény életmódból adódik, melynek szintén egészségügyileg káros vonzatai vannak a magzat számára.
 

Terhesség alatti elhízás elkerülése

Véletlenül se kezdjen diétázni senki terhesség ideje alatt, hiszen nem szabad megvonni a táplálékot a magzattól, nem kell a másik végletbe esni. Szélsőséges megoldások helyett ésszerűen kell kialakítani az életmódot terhesség ideje alatt is.

Amikor a kismama odafigyel a táplálék minőségére, kerüli a félkész ételeket, cukros üdítőket, és minden olyan élelmiszert, melyben nagy mennyiségű szintetikus anyag van, például ízfokozók, festékek, természetazonos aromák, tartósítószerek, akkor már egy óriási lépést tett az elhízás ellen.

A rendszertelen étkezést fel kell, hogy váltsa a napi ötszöri rendszeres táplálkozás, valamint az ilyen-olyan üdítőket le kell cserélni tisztított vízre, vagy szénsavmentes ásványvízre.

A napi rendszerességgel végzett testmozgás, például gyaloglás, szintén nagymértékben hozzájárul az egészséges testsúlyhoz, valamint a vérkeringésnek is nagyon jót tesz.

A jó minőségű táplálék és a rendszeres mozgás garantálja, hogy a kismama képes legyen diéta nélkül elkerülni a terhesség alatt az elhízást, így a születendő baba is sokkal egészségesebb lesz, mely bizony egész életét végig kíséri majd.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: