Terhesség hasmenés

A hasmenés előidézői

Alaphelyzetben is fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésünkre, kiváltképp terhesség idején. Nem szabad olyan ételeket fogyasztanunk, ami gyomorrontást okozhat. Nem ajánlott ilyen esetekben a nyers húsok, lágy sajtok fogyasztása, ügyelnünk kell az élelmiszerek szavatossági idejére, valamint arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket alaposan megmossuk.

Egy eseti hasmenés nem jelenthet komolyabb problémát. Egyénileg változó tényező, hogy a terhesség kezdetén valakinek megy a hasa, vagy épp székrekedése van. Számos veszélytelen dolog előidézheti a hasmenést, pl. a túlzásbavitt gyümölcs, vagy zöldségfogyasztás is, hiszen a gyümölcsnek magas a cukortartalma és a héjanyagban is találhatóak olyan összetevők, amelyek kiválthatnak hasmenést.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A szilvalekvárt például gyakran alkalmazzák kismamák hashajtóként, és ez nem véletlen. Télen enyhe bélfertőzés is okozhat hasmenést, valamint a megemelt dózisú vas is előidézheti.

Lehet még felfázás jele is, viszont akkor oda kell figyelnünk rá, hogy a többi tünet is jelentkezik-e, vagyis alhasi fájdalom, gyakori vizelés. A vírusos hasmenés általában erős hasi görccsel jár. A terhesség utolsó heteiben a szervezetünk felkészül a szülésre és ez is kezdődhet gyomorrontásos, hányásos, hasmenéses tünetekkel. Azonban ha a hasmenés nem múlik el egy-két nap alatt, vagy belázasodunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mire kell ügyelnünk ha hasmenésünk van?

A híg széklet víztartalma a szervezet folyadékraktárából vonódik ki, ezért fontos, hogy ne csökkentsük a folyadékbevitelt, főleg nyáron, mikor kánikula van, mert önmagában is eredményezhet kiszáradást. Javasolt az elvesztet folyadék pótlására ásványvíz, gyümölcslé, tea. A kávét, ha lehet mellőzük, mivel az még inkább kiszárít.

Étrendi változtatás is javasolt, egy-két nap diétával hamar túl lehetünk a problémán. Együnk főtt krumplit, sárgarépát, kekszet, pirítóst, esetleg reszelt almát. Mindenképp kerüljük a sós és fűszeres ételeket.

Ha megtaláltuk a rájöttünk, mi váltotta ki a hasmenést, akkor azt a továbbiakban ne fogyasszuk. Gyógyszerként maximum az ún. Orvosi szén tablettát alkalmazzuk, bár tudnunk kell, hogy ez meggátolja, a káros anyagok gyors távozását. Más gyógyszert ne szedjünk, mielőtt háziorvosunkkal, vagy nőgyógyászunkkal konzultáltunk volna.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: