Kéz zsibbadása terhesség alatt

Erről a problémáról viszonylag keveset esik szó, pedig a kismamák közel fele küzd ezzel a tünettel a terhesség időszaka alatt.

Az a helyzet, hogy csak tippek léteznek arra vonatkozóan, hogy mi okozza a kezek zsibbadását, ám konkrét, bizonyított tény egyikre sincs.
 

Kéz zsibbadásának lehetséges okai

A kéz zsibbadása alapállapotban is nagy valószínűséggel valamilyen ideg rendellenességéből adódik. Előfordul, hogy egy ideg becsípődik valahová, vagy valamilyen belső szervi elváltozás azt elnyomja.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Terhesség ideje alatt az a legvalószínűbb, hogy a méh nyomást gyakorol valamilyen fontos idegpályára.

A másik lehetséges ok, hogy a terhesség révén vizesedés alakul ki egy olyan helyen, mely szintén nyomást gyakorol valamely fontos idegpályára.

Amennyiben ez a helyzet, akkor ez a terhesség után elmúlik.

Előfordul, hogy még a szoptatás ideje alatt is érzékeli a kismama a kéz zsibbadását, ebben az esetben valószínűleg valamilyen hormonhatásról van szó, mely jó esetben szintén elmúlik a szoptatás után.
 

Hogyan múlhat el a kéz zsibbadása?

A legalapvetőbb tennivaló a mozgás. Amikor a kismama érzi, hogy kezei zsibbadnak, akkor iktasson be egy pár perc tornát a napirendjébe. Ez főként a karok és a kezek, csuklók átmozgatását jelenti, de a séta és egyéb mozgás is jót tehet.

A másik fontos lépés az ásványi anyag bevitel megnövelése, ugyanis a kalcium és magnézium ellazítja az izmokat, mely az ízületekre és idegpályákra is hatással van.

Az is jó lehet, ha a kismama kap egy kis simogató masszázst a partnerétől, mely szintén jó hatással van az idegpályák kisimulására, ez jelentősen enyhítheti a fájdalmat.
 

Mit nem szabad tenni kéz zsibbadása esetén?

A legfontosabb, hogy nem szabad fájdalomcsillapító gyógyszereket szedni, mert az árthat a magzatnak, főként, ha rendszeres.

Masszázs alkalmával óvatosan kell eljárni, a drasztikus behatás egyrészt nem lesz jó hatással a kéz zsibbadásra, továbbá a magzat esetleg veszélybe kerülhet az erős nyomás hatására.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: