Terhesgondozás

A terhesgondozás több szakorvos együttes feladatát jelenti, valamint a védőnőét, mely a kismama számára ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott a terhesség zavartalan lefolyása, valamint a sikeres szülés érdekében.

Az sem utolsó szempont, hogy vannak bizonyos anyagi juttatások, melyek csak úgy vehetők igénybe, ha a kismama rendszeresen, legalább négyszer részt vesz a terhesgondozáson, és ezt a kiskönyvében szerepelő pecséttel tudja igazolni.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A terhesgondozásban általában részt vesz a védőnő, a szülészorvos, a háziorvos, a fogorvos, és szükség esetén dietetikus, gyógytornász, illetve genetikus szakorvos.


Terhesgondozás vizsgálatai

Alapvető vizsgálatok az ultrahang vizsgálat, a rákszűrés, a vérvizsgálatok, valamint a magzati szívhang hallgatás, a testsúly és vérnyomás mérés.

A vizsgálatok menete a terhességi kor függvénye, ezért elengedhetetlen, hogy a kismama tisztában legyen azzal, éppen hányadik hétben van, hiszen eszerint kell a vizsgálatokon részt vennie.

A „kötelező” vizsgálatokon túl vannak különböző genetikai vizsgálatok, melyeken akkor érdemes részt venni, ha valamilyen okból kifolyólag a szakorvos ezt javasolja. Általában ezt megelőzi egy kórtörténet felvétel, és ez alapján kerül megállapításra a különböző genetikai rendellenességekre való esély, és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok szükségessége.

A terhesgondozáson hozzávetőlegesen havonta egyszer érdemes részt venni, így jó eséllyel bármilyen rendellenességet azonnal meg lehet állapítani, és meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

A terhesség utolsó heteiben érdemes hetente megjelenni egy ellenőrző vizsgálaton, hiszen így viszonylag pontosan meg lehet állapítani a szülés időpontját.Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: