H1N1 védőoltás kismamáknak

Elsősorban azzal a ténnyel érdemes tisztában lenni, hogy a H1N1 fertőzéssel és védőoltással kapcsolatban még ma sincsenek konkrét adatok, hogy az mennyire veszélyes, és milyen kockázattal, illetve mellékhatással jár a védőoltás.

Ezt csak súlyosbítja az a tény, hogy kismamákkal kapcsolatban még kevesebb a meglévő tapasztalat, hiszen a kismamáknak igen kis százaléka kéri a védőoltást a terhesség időszaka alatt.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mivel a szakértők között is erősen megoszlanak a vélemények, ezért nem lehet konkrét állításokat leírni, hiszen bizonyítékot egyik fél sem szolgáltatott az elmúlt években.

Tény és való, hogy az eredeti influenza csak akkor káros a magzatra nézve, ha szövődményekkel jár, illetve magas lázzal, melyek megelőzhetők már az influenza tünetek megjelenésének első napjaiban, elsősorban homeopátiás készítmények által. Ezzel kapcsolatban a konkrét leírást az „Influenza terhesség alatt” című írás tartalmazza.

Egy dolgot érdemes tudni, mielőtt bárki eldöntené, akár kismama, akár nem, hogy szeretné-e a H1N1 védőoltást megkapni.

A H1N1 vírus egy olyan speciális fajtája az influenza vírusnak, mely igen gyorsan képes változtatni saját jellemzőit. Konkrétan, legtöbb esetben mindössze egyetlen hétre van szüksége a mutációhoz.

Ez felveti azt az érdekes kérdést, hogy ha előállítanak egy H1N1 vakcinát, akkor az hány hónappal ezelőtti influenza vírus fajtájával szemben nyújt védelmet. Természetesen, ezt az érvelést is bizonyára meg lehet vétózni, de egy röpke gondolatot azért megér, elgondolkodni azon, hogy bizonyosan nem felesleges-e a védőoltás beadatása.

Főként akkor érdemes átgondolni, ha nem csak egy esetlegesen felesleges tűszúrásról van szó, hanem egy esetlegesen veszélyeztetett magzatról.

Sok dolgot lehet olvasni, főként az interneten. Ezzel kapcsolatban nem javasolt a napilapok címoldaláról tájékozódni, ahol egyértelműen a hatásvadász cikkeket találhatjuk meg ezzel kapcsolatban, melyek nagy része nem is biztos, hogy fedi a valóságot.

Minden kismamának saját dolga eldönteni, hogy vállalja-e a fertőzés veszélyét, vagy esetleg nyugodtabb, ha megkapja a védőoltást, mely nyilván lehetséges, hogy ugyanolyan veszélyeket rejt, mint egy esetleges fertőzés.

Bármilyen döntés szülessen is, a terhesség első trimeszterében nem javasolt a védőoltás, így ha valaki nagyon aggódik, akkor is várja meg a második harmad időszakát.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: