A terhesség 3.hete

Ezen a héten megtörténik a beágyazódás. Az osztódás során a sejtek létre hoztak egy gömbszerű képződményt, a hólyagcsírát, ami a beágyazódás során méhfalhoz kapcsolódik. A hólyagcsira fala csak egy sejt vastagságú kivéve egy helyen, ahol 3-4 sejtnyi vastag. Ennek a vastagabb résznek a belső sejtjeiből alakul ki az embrió, a külső sejtekből a méhlepény, bemélyedve a méhfalába.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A méhlepény többféle hormont termel, amely megvédi a terhességet, illetve a méhfalhoz kapaszkodva a tápanyagszerzést és az anyagcserét biztosítja az embrió számára. A magzatburok (korion) a hólyagcsíra falából alakul ki, s a fal belső rétegéből (amnion) az amnionzsák, ami körülöleli a magzatot. A benne lévő tiszta folyadékot nevezzük magzatvíznek.

Beágyazódáskor néhány nőnél előfordul, hogy vércseppek jelennek meg. Ettől ne ijedj meg, nem a vetélés jelei, hanem a tested EPF termelése miatt történik. Az EPF (Early Pregnancy Factor - korai terhességi faktor) olyan hormon, melyet a szervezeted az immunrendszer elnyomására termel, hogy a test ne érzékelje betolakodónak a „babát".

Ekkor a kismama még mindig nem érzékel semmit a benne történtekből. Ha mérte volna a testhőmérsékletét a fogamzás eleje óta, akkor hőmérsékletemelkedést venne észre már ezen a héten, de ez lázmérő nélkül nem észrevehető.


Tovább >>
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.10.29 11:42:16
Szia Viki, elképzelhető, hogy ez a terhesség első jele, ám az is lehet, hogy valamilyen változás miatt, ami a szervezetedben zajlik, késni fog a menstruációd. Várj még pár napot, szerintem egy hetet, és ha addig nem jön meg, csinálj egy terhességi tesztet.

Vviki 2010.10.28 18:18:43
Ma kellett volna megjönnie, mindig 28-a, illetve 30-a között szokott. (Nem szedek fogamzásgátlót!)Mindig kb 2 héttel előtte mellfeszülés előzi meg. Most nem volt semmi ilyesmi eddig, tegnap pecsételő vérzésem volt, de azóta nincs. És tegnap óta fáj csak a mellem.. Terhesség jele lehet?