Légzésfigyelők

A bölcsőhalál-másnéven hirtelen újszülöttkori halál hivatalos megnevezése egy angol mozaikszóból származik: SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).
Csecsemőkorban gyakoriak a légzészavarok. Az újszülött periodikusan lélegzik, légzése váratlanul megáll, majd rövid szünet után újra megindul. Előfordulhat azonban, hogy a spontán légzés önmagától nem tér vissza. Ha ilyenkor nem történik meg a gyors beavatkozás, előfordulhat, hogy a helyszínre érkező szakemberek már csak a halál beálltát állapíthatják meg.
A csecsemőkori hirtelen halál leggyakrabban a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti, de ritkán akár 12 hónap után is előfordulhat. A bölcsőhalál oka ismeretlen, alvás közben következik be, minden előzmény nélkül. Magyarországi felmérések kimutatták, hogy a többi európai országhoz viszonyítva hazánkban a SIDS előfordulása viszonylag alacsony. A büfizés elmaradása, a gyomortartalom visszanyeléséből származó fulladásos balesetek előfordulása viszont lényegesen gyakoribb. Ennek és a bölcsőhalál bekövetkezésének kockázatát csökkenthetjük a légzésfigyelő használatával.

A légzés is egyfajta mozgás- légzőmozgás, - ami egyféle vegetatív, nem akaratlagos mozgása a csecsemőnek. Az otthoni légzésfigyelő készülékekbe a gyártók egy érzékenység beállításán alapuló szűrőt építenek be, mely kizárja az erőteljes, akaratlagos fizikai mozgásokat,- és a légzőmozgás okozta legkisebb nyomásváltozások érzékelésére koncentrál. A légzés 20 másodperces kimaradása esetén a készülék sípoló hanggal riasztja a szülőket, akiknek szükség esetén lehetőségük nyílik az életmentő beavatkozásra. Ha a babának van szívverése, sokszor attól is helyreáll a légzése, ha megérintik, felkapják őt.
Fontos, hogy a légzésfigyelő helyesen legyen beüzemelve. A gyermek légzőmozgása keltette nyomásváltozás a mellkas és a has emelkedésével és süllyedésével keletkezik, így ha a baba oldalt fekszik, vagy a szülő szándékosan oldalt fekteti, vagy kitámasztja, ez téves riasztáshoz vezethet, hisz a készülék ilyenkor nem érzékel és tévesen riaszt.
Hazánkban a szülők nagyobb arányban használnak légzésfigyelő készüléket, mint számos nyugat-európai országban.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: