Mesterséges fényvédő szerek

A fényvédő szereknek három fajtája létezik, számunkra azonban csupán a kémiai, tehát a mesterséges fényvédő szerek a fontosak, mivel ezeknek van egészségkárosító hatásuk, ezért ezek jelenlétére kell nagyon odafigyelni kozmetikumok kiválasztása során.

A fényvédő szerekben megtalálható szintetikus vegyületek önmagukban kevéssé károsak, azonban amikor UV sugárzás éri ezeket a vegyületeket, akkor átalakulnak, és kifejtik rákkeltő hatásukat. Ezen kívül számos allergiás megbetegedés tulajdonítható ezeknek a vegyületeknek, valamint a hormonháztartásra is negatív hatással van.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ez egy nagyon érdekes ellentmondás, hiszen pontosan az UV védelem a célja a fényvédő szerek használatának, azonban éppen ezzel segítjük elő egészségünk károsodását.

Mely vegyületek válnak káros rákkeltő hatásúvá, amikor napfény éri őket?

A következő felsorolás tartalmazza azokat a mesterséges fényvédő szereket, amik igen erősen rákkeltő hatásúak, amint UV sugárzásnak vannak kitéve, ezért ezeket érdemes kerülni.

A kozmetikumok csomagolásán mindenképpen fel vannak tüntetve az összetevők, melyek között, ha bármelyik vegyületet megtalálja valaki, azt a terméket erősen ajánlott elkerülni, használatát mellőzni.
  • 4-MBC
  • MBC
  • OMC
  • HMS
  • Homomenthyl-salicylat
  • OD-PABA
  • Benzophenone-1, -2, -3
  • 3-Benzylidencamphor

Csak a napozószerekben találhatók meg a mesterséges fényvédő szerek?

Egyértelműen nem csak a napozószerekben találhatók meg ezek a káros vegyületek, hanem nagyon sok más kozmetikumban. Megtalálhatók a tusfürdőkben, arckrémekben, samponokban, testápolókban, és sajnos nagyon sok babakozmetikumban is.

Érdekes kérdést vet fel, hogy vajon miért van szükség fényvédő szer alkalmazására egy tusfürdőben, és a válasz nagyon egyszerű. Ezzel az adalékanyaggal nem az emberek bőrét kívánják megóvni az UV sugárzástól, hanem magát a terméket, hogy az megmaradjon eredeti állapotában, és ne menjen végbe minőségromlás, ha napfény éri a terméket.

Nagyon sok kozmetikai termék csomagolása átlátszó vagy áttetsző, és ezekben a termékekben minőségi változás következhet be, ha tartós napsugárzás éri. Nyilvánvalóan sokkal nagyobb a kockázat a gyártó és a forgalmazó részéről, ha ezek a lehetőségek teljesen ki vannak iktatva, és mindenáron megvédésre kerül a termék állaga. A minden áron valóban szó szerint ezt jelenti, hiszen a felhasználók egészsége árán biztosítják a termék tökéletes állagát minden körülmények között.

Érdemes ezeknek a termékeknek a használatát elkerülni. Tisztálkodó szerek tekintetében olyat érdemes választani, melyekben nincsenek jelen ezek a mesterséges fényvédő szerek. Napozószerek tekintetében pedig érdemes bio termékeket választani, vagy fizikailag védekezni a folyamatos napsütés ellen. Vigyázz babád bőrére és a sajátodra, és kattints ide, ha megbízható fényvédő szert szeretnél vásárolni!


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: