Oltás terhesség alatt

Amikor oltásról beszélünk, akkor szó lehet utazás előtti oltásról, továbbá influenza, illetve H1N1 oltásról. Mindkét féle oltásról külön írunk, bár a vélemények igen megoszlanak ezzel kapcsolatban, azért van pár fix pont, melyen el lehet indulni a döntés irányába, ha valaki terhesség időszaka alatt gondolkodik azon, hogy beadassa-e magának azt a bizonyos védőoltást.
 

Utazás előtti védőoltások

A legfontosabb tudnivaló, hogy amennyiben lehetséges, terhesség időszaka alatt nem ajánlott a veszélyes helyre való utazás. Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor bizony be kell adatni a védőoltást, de tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a terhesség első harmadában ez veszélyes is lehet.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Veszélyes helyeknek számít a magas hegyekbe való utazás, azok a területek, ahol járvány pusztít, különös tekintettel a maláriára, valamint azok a helyek, ahol olyan fertőzés veszélye áll fenn, melynek oltóanyaga élő vírust tartalmaz, mint például amilyen a sárgaláz. Az élő vírussal történő oltás valódi veszélyt jelent a magzat számára.

Amennyiben lehetséges, ezeket az utazásokat a terhesség és a szoptatás ideje utáni időszakra kell halasztani, ha ez nem lehetséges, akkor tisztában kell lenni a veszéllyel, melynek kiteszi magzatát a kismama.

Influenza oltás (H1N1)

Az influenza, illetve a H1N1 védőoltásokkal kapcsolatban teljesen megoszlanak a vélemények még az orvosok és védőnők körében is. Magyarországon nincs elegendő tapasztalat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a védőoltás a magzatra, illetve a terhes nő szervezetére.

Magyarország eltér az általános európai bevett szokásoktól, és még az influenza védőoltást is sokkal kevesebb ember veszi igénybe, mint más országokban, különösen igaz ez a kismamákra.

Amennyiben tervezett terhességről van szó, akkor igen egyszerű a helyzet. A leendő kismama, amennyiben szeretne védelmet szerezni az influenza vagy a H1N1 ellen, akkor érdemes még a terhesség időszaka előtt beoltatni magát. Ennek révén megkapja a megfelelő védelmet anélkül, hogy a védőoltás által veszélyeztetné a magzatot.

A hagyományos influenza bizonyítottan nem jelent veszélyt a magzatra, amennyiben a kismama helyesen jár el, így tulajdonképpen a H1N1 marad csak kérdéses, mellyel kapcsolatban még mindig nincsenek biztos adatok, hogy mennyire veszélyes maga a vírus.

Amikor a kismama már terhes, és akkor kezd el gondolkodni a H1N1 oltás lehetőségéről, akkor a biztonság érdekében érdemes megvárni a második trimesztert, hiszen az első harmadban sokkal nagyobb a vetélés veszélye, mint bármikor a későbbiekben.

Ezt bizonyítja az a tény, hogy a terhességek 20%-a spontán vetéléssel szakad meg az első trimeszterben, és ennek jó része olyan korán történik, hogy a kismama nincs is tudatában annak, hogy terhes volt.

Ezt a viszonylag magas arányt nem érdemes tetézni egy védőoltás rizikóval, akkor már sokkal több értelme van óvakodni azoktól a közösségektől vagy helyektől, ahol magas a fertőzésveszély lehetősége.

Ahhoz, hogy egy kismama képes legyen eldönteni, hogy szeretné-e a védőoltást vagy sem, több dolgot is át kell gondolnia. Elsősorban azt, hogy milyen körülményeknek van kitéve nap, mint nap.

Második legfontosabb tényező, hogy milyen mértékben tart a fertőzéstől, valamint az elmúlt évek folyamán mennyire könnyen kapott el különböző fertőző betegségeket, tehát saját szervezete mennyire ellenálló ezzel kapcsolatban.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a kismama immunrendszerének hatékonysága valamelyest csökken a terhesség ideje alatt, a korábbi állapotához képest.

Mikor mindezeket végiggondolta a kismama, akkor nagy valószínűséggel képes eldönteni, hogy vállalja-e a védőoltás esetleges veszélyét, vagy inkább egy esetleges fertőzés veszélyét vállalja fel. Konkrét betonbiztos tények nincsenek ezzel kapcsolatban, tehát mindenképpen a kismama saját döntésére van szükség.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: