A terhesség 16. hete

A baba már 16cm és 130-140g. A méh nagyjából babafejnyi nagyságú. Körmei nagymértékben növekednek, selymes pihe borítja bőrét, és mozgásai koordináltak.

Sokat mozog, amit érzékelhetsz is, főleg, ha már korábban is szültél, mivel most már tudod, hogy mire figyelj. Más "kezdő" kismamák csak a 20. hét körül kezdik el érezni a picikéjük mozgásait.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A 16-17. héten kerül sor az AFP-vizsgálatra. Vért vesznek tőled, s megmérik az alfa fetoprotein, vagyis a magzati fehérje mennységét a véredben. A magas AFP szint nyitott, azaz bőrrel nem fedett testrészeket sejtet a magzaton (pl. nyitott gerinc, agykoponya-, vagy hasfalhiány). Erről érdemes azonban azt is tudni, hogy az AFP érték tényleg csak viszonyítási pont, és nem kell megijedni, ha éppen magas értéked lett, mert a vérvétel időpontja - ha nem elég pontos - akkor már fals eredményt is okozhat.

Viszont a pontosításhoz további ultrahangos vizsgálatokra van szükség. Ezek a genetikai ultrahang vizsgálatok amelynek időpontja a 19-20.hét között szükségesek, ebben képzett ultrahangos orvos által. Megbízható, jól felszerelt és rutinos ultrahang stúdióra vágysz? Gyere hozzánk! Kattints ide!
Vérvételes is lesz: a Hepatitisz B-vírust is ilyenkor szűrik az édesanyánál. ill. megállapíthatják a kicsi vércsoportját is.


 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: