Orvosi vizsgálatok az első harmadban 1-12 hétig

A legelső kivizsgálásra általában a terhesség 6-8. hetében kerül sor, ez az az időszak, amikor a legtöbb nő - miután 2-4 hete késik a menstruációja - terhességre kezd gyanakodni. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk utolsó menzeszünk pontos idejével, hiszen a terhesség kezdetét és a szülés várható időpontját így lehet a legkönnyebben meghatározni.

Első alkalommal egy alapos, minden szervrendszerre kiterjedő vizsgálatra számítsunk, ez az alábbiakból áll össze:

Vizeletvizsgálat: Első mozzanata ennek a terhesség megállapítása, mely a vizeletben terhesség esetén jelenlévő HCG hormon alapján történik. A cukor- és fehérjeszintet is ellenőrzik.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Vérvizsgálat: Beazonosítják vércsoportunkat, ellenanyagot keresnek, éhgyomri vércukorszintet mérnek, Wassermann (vérbaj-szűrés) és esetleg Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia stb. - fertőzöttség tesztelése zajlik.

Mit jelent az ellenanyagszűrés? Rh-negatív vércsoportú anyuka esetén - amennyiben a magzat Rh-pozitív - vérében ellenanyag képződik, amely gyermeke szervezetét súlyosan károsítja. Az ellenanyag termelés akkor kezdődik meg, amikor az anya vére érintkezik a magzatéval (pontosabban a baba vérében található, Rh-tulajdonságot hordozó vörösvérsejtek találkoznak az anya egyes immunsejtjeivel). Ez megtörténhet magzatvíz-mintavétel, terhesség alatti vérzés valamint a szülés során is. A rendszeres orvosi ellenőrzés célja, hogy a kismama vérében az ellenanyagszintet megfigyeljék, ha pedig ennek a normálisnál magasabb az értéke, azonnal beavatkozva megvédjék a babát.

A toxoplasma-szűrés minden kismamának ajánlott. A toxoplasmosist egy parazita okozza, amely a macskaürülékkel a szabadba jut, az emberben pedig leggyakrabban mosatlan zöldség-gyümölcs, rosszul átsütött hús fogyasztását követően okoz fertőzést. Ép immunrendszerű egyénben általában tünetmentesen zajlik le a betegség, így Magyarországon (gyakran tudtán kívül) minden második ember már átesett a fertőzésen. Azonban ha a terhesség során fertőződik meg a kismama, a magzatba a méhlepényen át bejutó parazita idegrendszeri rendellenességeket, gyulladást és akár magzatelhalást is okozhat. Ha tehát megbizonyosodtunk róla, hogy még nem estünk át toxoplasmosison, a terhesség alatt legalább kéthavonta végeztessünk újabb toxoplasma-vizsgálatot, és amennyiben kimutatható a fertőzés jelenléte, azonnal vessük alá magunkat a gyógyszeres kezelésnek, így nagy valószínűséggel megvédhetjük kisbabánkat a súlyos következményektől.

Testsúly és magasság mérése: előbbi minden egyes vizsgálat során megtörténik, ugyanis ha a testsúlygyarapodás a várhatótól nagy mértékben eltér, kóros elváltozások jele lehet.

Nőgyógyászati és végbélvizsgálat: a méh helyzetéből és méretéből további információkhoz jutnak a terhesség korát illetően. A hüvelyváladék vétele a fertőzések beazonosítása, valamint a daganatos betegségek szűrése miatt lényeges. A medencecsont méretéből következtetnek arra, mekkora nehézséget fog okozni a babának a csonton való átjutás.

Magzati szívhang vizsgálata: Erre is minden alkalommal számíthatunk, a magzat egészségéről és fejlődéséről alapvető adatokkal szolgál.

Az orvos érdeklődni fog korábbi betegségeinkről, műtéteinkről, korábbi terhességekről, a családunkban előforduló öröklődő betegségekről, ikerterhességek gyakoriságáról. Ha nagy az esély valamilyen genetikai rendellenességre, genetikai vizsgálatra küldenek.

Belgyógyászati vizsgálatok: a nyak, pajzsmirigyek, mell, has és belső szervek, kar és láb állapotát, fonendoszkóppal meghallgatják a szívet és tüdőt, megvizsgálják a szemfeneket.

Beutalót kapunk az első fogászati szűrésre.

Esetenként - ha lakóhelyünkön az átlagosnál magasabb a tuberkulózisos megbetegedések száma, javasolt a bőrteszt elvégzése.

Szív/tüdőbetegség esetén mellkasröntgenre utalhatnak, amit a baba érdekében tett óvintézkedések mellett lehet elvégezni. Fontos tudni, hogy magzatkárosító hatása miatt mindenféle röntgenvizsgálat kerülendő, különösen a terhesség első 12 hetében.

A második trimeszter orvosi vizsgálatai
Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.23 20:32:49
Szia Pupus, ez változó. Annak idején én is ezt hallottam, és a biztonság kedvéért külön kértem, hogy ne vizsgáljon meg, csak vizelet vizsgálatot kértem meg ultrahangot, majd csak később engedtem a vizsgálatot, amikor már teljesen biztos megtapadt. Te döntöd el, nyilvánvalóan nem végezhetnek el olyan vizsgálatot, amit te nem akarsz.

pupus 2011.01.19 20:48:31
Sziasztok!
Azt hallottam, hogy ne is menjek orvoshoz csak a második menses elmaradása után, mert a vizsgálat károsíthatja a babát.
Ez régi felfogás, vagy igaz lehet?
Egyáltalán vizsgál az orvos első alkalommal, vagy csak vizelet, vérvizsgálat beutalót ad?

mamika 2010.12.05 08:43:37
Szia Betti!
Hogy tudják a véredet megvizsgálni, ha nem veszik le? Mindenképpen kérdezd meg az orvosodtól!

anonym 2010.12.01 08:03:53
Szia Betti, ha a géppel végzett analízis ugyanazokat az eredményeket adja meg, mint amit a levett vérből vizsgálnak, akkor szerintem teljesen megfelelő, de ezt inkább az orvosodtól kérdezd meg, nehogy valami probléma adódjon belőle.

Betti 2010.11.30 11:03:25
Érdeklődni szeretnék, hogy mi van abban az esetben ha nekem másképp van a vérvétel. Mármint van egy központ, és ott géppel van a véranalízis, nem így, hogy leveszik. Az is megfelel? Vagy akkor is el kell mennem külön tű általi vérvételre? Mert én nagyon rosszul vagyok a tűtől, sőt...ezért is választottuk a gépes véranalízist.Válaszát köszönöm

taiata 2010.10.26 15:03:06
Szia mamika! Először is gratulálok a pozitív teszthez! Szerintem mindenképpen menj el az utazás előtt dokihoz, már csak azért is, hogy halld a pici szíve verését! :) A taj-szám kérdéshez nem tudok hozzászólni, sajna! :(
És először mindenképp nőgyógyászhoz menj, ő UH-val már meg is nézi a kicsikédet! :)
Egyébként, nekem is ma lett pozitív a tesztem, aminek hihetetlenül örülünk, mert már 2 éve várjuk a kisbabánkat, de eddig még nem jött, és most hál' Istennek, itt van velünk. Holnap én is hívom a dokim!:)
Minden jót nektek! Üdv,

mamika 2010.10.23 10:14:24
Nagy örömünkre ma biztosra vált, hogy terhes vagyok, mert pozitív volt a teszt.
Egypár kérdésem van:
1. Most kb. 5 hetes lehetek. Kb. 3 hét múlva tervezünk egy nagyobb utazás. Mehetek-e? Előtte már menjek orvoshoz?
2. Nincs Taj-számom, mert eddig teljesen megfelelt a külföldi egészségügyi biztosításom. Ha számlát kapok, kifizetem és a biztosítótól visszakapom a pénzt. Most mi a helyzet? Szerintük kell a Taj-szám, ha itt akarok szülni?
3. Milyen orvoshoz menjek? Először a háziorvoshoz, vagy egybe a kórháznál jelentkezzem?
Köszönöm a segítséget!