Terhesség és visszerek

Igen gyakori a terhesség alatt a visszerek kialakulása, melynek több oka is van. Ezeket megszüntetni nem igazán lehet, ám megelőzni, valamint a tüneteket enyhíteni igen, de ehhez tisztában kell lenni a visszerek alapvető kiváltó okával.
 

Visszerek okai terhesség alatt

A visszerek elsődleges oka terhesség ideje alatt a hormonrendszer megváltozása. A terhességi hormonok hatására általában megváltozik a visszerek tónusa, melynek hatására lassul a vérkeringés.

Nyilvánvalóan szerepet játszik a megváltozott véráram rendszer is, mely változtathat azon a nyomáson, melyet a vénák falai kénytelenek elviselni, így előfordul, hogy a nagy nyomás hatására azok kitágulnak.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A másik oka a visszerek kialakulásának terhesség alatt a megnövekedett súly, mely az idő rövidségéhez képest igen nagy terhet ró a kismama szervezetére.

A harmadik oka lehet a visszerek kialakulásának, amikor a növekvő magzat leszorítja a kismedencei vénákat, ezáltal a vér visszaáramlása valamelyest akadályoztatva van.

A szervezet vízvisszatartása, tehát a vizesedés is okozhat visszeres tüneteket, mely főként nyári időszakban jellemzőbb.
 

Terhesség alatti visszerek kialakulásának gyógymódja

Az alább felsorolt jó tanácsok nem csupán gyógymódok, de megfelelő alkalmazás mellett megelőző hatással is bírhatnak, melynek révén esetlegesen el lehet kerülni a visszerek kialakulását.

Elsősorban a rendszeres testmozgás van nagyon jó hatással arra vonatkozólag, hogy a visszerek visszahúzódjanak, vagy egyáltalán ne alakuljanak ki.

Kötelező érvényű lenne minden kismama számára a rendszeres séta, jó esetben a kismama torna.

Fekvő pihenő helyzetben érdemes a lábakat felpolcolni, de nem a terhesség második felében, hiszen akkor hanyatt fekvő helyzetben még inkább elnyomja a létfontosságú ereket a magzat.

A hideg-meleg váltózuhany kedvező hatással van a vérkeringésre, ezért ennek alkalmazása javasolt a kismamák számára.
 

Tilos a terhesség alatt:

  • lézeres kezelés alkalmazása
  • akupunktúrás kezelés alkalmazása
  • a legtöbb visszér kenőcs alkalmazása is tilos, ez fel van tüntetve a készítmények csomagolásán
 

Visszér fájdalom csökkentése

A gesztenyeolaj vagy gesztenye kivonatos krém jótékony hatással van a visszerekre, csökkenti a fájdalmat, és segíti a visszereket a visszahúzódásban. Ezeket nyugodtan lehet alkalmazni, de a krémek használata előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban használhatják kismamák is. Bio Mamma Lábzselé a megfáradt lábakra ide kattintva!

Homeopátiás fájdalomcsillapítók is alkalmazhatók, elsősorban az Apis Mellifica és az Arnica Montana, de érdemes szakorvos tanácsát kikérni, lehetőleg olyan orvosét, aki gyakorlott a homeopátiás készítmények területén.

A visszerek nem csupán a lábon alakulhatnak ki terhesség alatt, hanem a gáttájékon is, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Amennyiben a visszerek hirtelen rosszabb állapotba kerülnek, vagy nagyon erős a fájdalom, ki kell kérni szakorvos véleményét.

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: