Méhen kívüli terhesség

Normális esetben a megtermékenyítést követően a petesejt napról napra közelebb jut a petevezeték csillóinak segítségével a méh felé, ahol ezután beágyazódva folytathatja fejlődését. Előfordulhat azonban, hogy a petesejt védőburka (amely megakadályozza az idő előtti beágyazódást) még azelőtt feloldódik, hogy a méh falához tapadhatna. Az ezt követő állapotot nevezzük méhen kívüli terhességnek.

A méhen kívüli terhesség leggyakrabban az egyik petevezetékben alakul ki, amely természetesen nem alkalmas az embrió befogadására, mivel képtelen tágulni a magzat növekedése során. Ezért ha nem fedezik fel időben, a méhen kívüli terhesség hasűri vérzéseket, váratlanul fellépő életveszélyes állapotot okozhat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A méhen kívüli terhességet a terhességi tesztek normálisként érzékelik, és a kismama is a szokásos tüneteket észlelheti magán: reggelenként émelygés, szédülés stb.
Azonban vannak bizonyos árulkodó jelek, amelyek fellépésekor azonnal keressük fel orvosunkat! Ezek lehetnek:
  • a hüvelyi vérzés, ami barnás színű is lehet;
  • az erős, csak egyik oldalon jelentkező alhasi fájdalom;
  • végbélfájdalom; gyakori ájulásérzet.
Ha az alábbiaknak csak egyikét is észrevesszük magunkon, ne késlekedjünk az orvosi vizsgálattal, minden óra számíthat!

Az időben felismert méhen kívüli terhesség gyógyszerekkel komoly beavatkozás nélkül megszűntethető, egyéb esetben laparoscopia (hastükrözés) elvégzése szükséges. Laparoscopia során a petesejtet egyszerűen leszedik a petevezeték faláról, így jó esetben nincs szükség a petevezeték eltávolítására, tehát a későbbi normális terhességre nem csökken a beteg esélye.

Súlyos állapotú, azonnali beavatkozást igénylő betegnél hasi műtétet végeznek, ilyenkor viszont elkerülhetetlen a (nagy valószínűséggel roncsolódott) petevezeték, vagy akár a petefészek kivétele. Szerencsére ma már a korszerű mesterséges megtermékenyítő eljárásoknak köszönhetően hiányzó petevezetékekkel is egészséges terhesség hozható létre.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: