Folyás terhesség alatt

A hüvelyflóra egyensúlyi állapota a 9 hónap során

Terhesség során természetes és ártalmatlan jelenség a folyamatos, ám színtelen és szagtalan váladék távozása a hüvelyből. Ezzel szemben minden, a megszokottól eltérő folyás valamilyen fertőzésre figyelmeztet, mivel ezek megszerzésére a várandósság alatt egyébként is nagyobb eséllyel „pályázhat" a női szervezet.

A hüvely - eredetileg savas - kémhatása a terhesség alatt lúgossá változik, ami kedvez a gombák megtelepedésének és ezzel a hüvelyfertőzés kialakulásának. Amennyiben gomba okozta fertőzéssel állunk szemben, a folyás színtelen, szürkésfehér vagy sárgás színű, sűrű és kellemetlen szagú, a hüvelyben pedig viszkető, égő érzés tapasztalható (de nem árt tudni, hogy a felfázás is hasonló tünetekkel jár).

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Bár a hüvelygombásodás magzati kárt nem okoz, mégis keressük fel orvosunkat, ne kísérletezzünk házilagos megoldásokkal és vény nélkül kapható készítményekkel. A megelőzésre és az újrafertőződés elkerülésére is fordítsunk figyelmet: csak pamut fehérneműt hordjunk, kerüljük a vegyszerek használatát a hüvely környékén (ebbe beletartoznak a szappanok, hüvelyöblítők, illatosított betétek - ezek ugyanis az egészséges hüvely pH-t és így a természetes védekezőrendszert károsítják, gyakorlati hasznuk nincs), fogyasszunk élő joghurtkultúrás tejkészítményeket, de bánjunk óvatosan a cukorral - a túl sok cukor a hüvelyben szintén kellemes környezetet teremt a gombáknak.

Baktériumos fertőzés ezzel ellentétben legtöbbször nem okoz gyulladásos tüneteket. A hüvelyi folyás átlátszatlan, szaga furcsa (halszagra emlékeztető), a hüvelyben esetleg viszkető érzéssel társul. A hüvelyi fertőzések ezen formája is azonnal kezelendő, mivel a bakteriális fertőzés átterjedhet a magzatvízre, koraszülést, korai burokperedést okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy a barnás színű folyás nem jelent jót: az első harmadban okozhatja hormonprobléma is, tehát ilyenkor is haladéktalanul forduljunk orvoshoz!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.14 08:07:47
Szia Erika, a fertőzés meghatározásához el kellene menned orvoshoz, és nem is kellene ezzel túl sokat várnod, mert a szülést is befolyásolhatja. Csak egy konkrét vizsgálat adhat pontos választ a kérdésedre.
Tudom, hogy ez nem volt túl nagy segítség részemről, de én csak azt tudom mondani, amit én tennék, mindenképpen menj el egy orvoshoz.

anonym 2010.12.14 07:58:14
Szia Beus, nem tudom kihat-e a babára, mivel nem tudom milyen fertőzésről van szó, ha egyáltalán fertőzés, és nem valamilyen egyéb hormonális oka van. Mivel terhes vagy, ezért ez most fokozott figyelmet kíván, biztos, hogy gyorsan keresnék egy harmadik orvost, aki valóban képes tenni valamit.

Erika 2010.12.13 10:48:55
Szia! 32 hetes terhes vagyok, nincs orvosom, a terhesgondozóba irányított a folyásommal kapcsolatban a védőnő. Ott pedig nem veszik fel a telefont napok óta, ha csak odamegyek, nem foglalkoznak velem. Lényeg, hogy nem tudom a folyásom normális-e vagy sem, van, hogy fehér, de inkább átlátszó, viszont szúrós szagú. A vizeletemben a fehérvérsejtek száma a megengedettnél több volt. Ebből lehet tudni, hogy bakteriális vagy gombás-e a fertőzés?

beus 2010.12.12 22:40:08
Szia!Olyan problémám lenne, hogy folyamatosan visszatérő folyásom van, ami fehéres,sárgás és elég szúrós szagú.Valamikor kevesebb, valamikor több!Két orvosnál is voltam, de az elhasznált gyógyszerek, után is 2-3 héten belül visszajön a folyás!És feladtam! Csak most 3 hetes terhes vagyok és ez kihat a babára?

anonym 2010.12.08 09:25:16
Kedves Hilda, a coli olyan fertőzés, melyet roppant nehéz kikezelni, még akkor is visszatérhet, ha a megfelelő antibiotikumos kezelést kapja valaki. Nem mondhatom meg, hogy mit csinálj, csak azt, hogy én mit tennék, teljesen biztos, hogy másik orvost kezelnék, mert ha az orvosod azt mondta, hogy lehetetlen a kezeletlenül maradt fertőzés, akkor vagy nem hozzáértő, vagy félvállról veszi a betegeit, bármelyik is legyen, neked nem jó egyik sem. A visszafertőződést nagyon sok minden okozhatja, még akkor is, ha megfelelő a higiénia, és megfelelő gyógyszereket szedsz, van rá esély, ez nem a te hibád, viszont a te felelősséged, hogy gondoskodj magadról megfelelően, tehát találj olyan orvost, aki valóban segít a probléma kezelésében.

Hilda 2010.12.07 19:08:44
6-7 hetes terhes vagyok, az első hónapban colira és c.albicansra voltam kezelve. Pozitiv teszt után az 5.héten voltam az orvosomnál, ő azt mondta, egy hónap múlva menjek vissza, terhesség megállapítása túl korai. De kb. 1 hete gyanús, hogy a coli nem múlt el.Menjek-e orvoshoz idő előtt, ha beigazolódik, kezelhető vagyok-e most? Ez a második terhességem, de évek óta évente többször visszatér a coli. Az orvosom mindig fölirja az aktuális gyógyszert, de nem tudom elkerülni a visszafertőződést, okát nem értem. (mosakodás stb dolgok egyértelműek számomra). A doktorom szerint pedig olyan nincs, hogy a kikezeletlen fertőzésem van, a gyógyszereknek hatniuk kell. De néha már azt hiszem, hogy szerinte passzióból járok hozzá.

anonym 2010.11.24 10:33:02
Szia Veronica, ha valóban csak folyás és nem vérzés, és nem jár erős görcsökkel, akkor az csak a hormonváltozások miatt van, de az orvosnak mindenképpen szólj róla, és ne alkalmazz magadtól semmilyen készítményt, amíg orvosi javaslatot nem kapsz erre vonatkozólag.

Veronica 2010.11.24 08:14:05
3 hónapos terhes vagyok és kb egy hete barnás folyásom van. Kell ezzel foglalkoznom, vagy a hormonok miatt normális ilyenkor?

anonym 2010.11.19 12:09:46
Kedves Éva, bár igen ritkán fordul elő terhesség alatt a hüvelyszárazság, sokkal inkább a túlzott váladékozás a jellemző, de néha, nagyon ritkán mégis előfordul, hogy semmilyen probléma nincs, csupán a terhesség az előidézője ennek a jelenségnek.
Semmilyen házi praktikával ne kísérletezz, hogy megszüntesd ezt, mert megbomolhat a hüvelyflóra egyensúlya, ami később problémákat okozhat.
Az egyedüli dolog, mely nem okoz a hüvelyflórában egyensúly bomlást, az a vizes alapú síkosító, ami ugyan nem szünteti meg a szárazságot, csak elviselhetővé teszi azt.
Az orvosi vizsgálat alatt mondanod kellett volna az orvosnak ezt a problémát, és kérni, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy ne legyen fájdalmas a vizsgálat.
A szülés már igen közel van, szerintem ez idő alatt már nem kell ezt a problémát vizsgáltatni, mert nagy valószínűséggel a szülés után megszűnik, bár ha a szoptatás alatt is fennáll, még az is lehet normális tünet.
Akkor érdemes ezzel kapcsolatban külön vizsgálatokat kérni, ha sokáig fennáll a probléma.
Hozzátenném még, hogy akármilyen hihetetlen, stressz vagy túlhajszoltság is okozhat hüvelyszárazságot.
Jó egészséget és sok sikert neked.

Éva 2010.11.18 20:28:51
38 hetes kismama vagyok, és nagyon száraz a hüvely területe. Ez nagyon kellemetlen, a vizsgálat is elég fájdalmas volt e miatt. Szeretném tudni, hogy ez mennyire normális.

anonym 2010.11.17 10:44:19
Kedves Mel, a terhesség alatt a folyás elég gyakori jelenség, ha nincs furcsa színe vagy szaga, akkor valószínűleg semmi probléma nincs, de ha valamelyik fennáll, vagy fájdalommal is jár, akkor valami baj van. A legközelebbi orvosi vizsgálatnál mindenképpen említsd meg az orvosnak.

mel 2010.11.16 15:48:49
36 hetes terhes vsgyok es surun folyik belolem viz alagu anyag de nem sok csak keves mi ez

anonym 2010.11.04 16:51:49
Szia Dius, sajnos valóban átjuthat a magzati keringésbe minden, amit te beviszel a szervezetbe, bármilyen úton is tedd azt. Ezzel szemben sajnos a fertőzés is bejuthat a magzatvízbe, és károsodást okozhat, ami akár idő előtti burokrepedéssel is járhat.
Nem dönthet senki helyetted, de biztos vagyok abban, hogy a klion még a kisebb kockázat a magzatra nézve, mint maga a fertőzés.

dius 2010.11.04 13:01:56
33 hetes terhes vagyok, Klion kúpot írtak fel, szerintetek használjam? a tájékoztatója szerint átjuthat a magzati keringésbe.