Hízás terhesség alatt

A terhesség alatti hízás nem feltétlenül elhízást jelent, és ezzel a kismamák nagy része sajnos nincs tisztában, mivel a mai napig él az a tévhit, mely valóban csupán tévhit, hogy a kismama kettő helyett eszik.

Amennyiben a kismama végiggondolja, ez lehetetlen, hiszen logikus gondolkodás révén elegendő összehasonlítani saját súlya és egy baba súlya közötti különbözőséget, és máris világossá válik, hogy egyáltalán nem kell kétszeresére növelni a bevitt táplálék mennyiségét.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Arra vonatkozóan, hogy mennyi az ideális testsúlygyarapodás egy kismama számára, nincs konkrét adat, mivel ez nagymértékben függ a kismama eredeti, tehát terhesség alatti súlyától.

Általánosságban azért elmondható, hogy terhesség alatt 10 kg és 20 kg közötti súlynövekedés az általános, függően attól, hogy a kismama a terhesség előtt sovány volt-e, avagy túlsúlyos.

Ettől függ az is, hogy a terhesség mely időszakában kezdődik el a hízás. Egy átlagon aluli testsúllyal rendelkező nő nyilvánvalóan már a terhesség első heteiben elkezd súlyt felszedni, amitől cseppet sem kell megijedni, hiszen az eddig hiányzó tartalékokat halmozza fel a magzat számára.

Az sem ritka eset, hogy a kismama a terhesség első hónapjaiban súlyt veszít. Ez főként azoknál a kismamáknál gyakori, akik sokat hánynak és étvágytalanok. Ezzel nagyon kell vigyázni, és megfelelő folyadékmennyiséggel pótolni a veszteséget.
 

Terhesség alatti túlsúly összetevői

Nyilvánvaló, hogy a terhesség alatt felszedett túlsúly nem csupán a baba súlyát jelenti, hiszen rengeteg más tényező van, mely plusz súly jelent a kismama szervezete számára.

A túlsúly nagy részét a magzatvíz képzi, mely minden terhesség esetén más és más mennyiségű. Ezen kívül a méhlepény is plusz súlyt jelent, valamint a mellek megnövekedése, és egyéb plusz zsírszövetek, melyeket tartaléknak szán a kismama szervezete, ezzel felkészülve a szoptatásra.
 

Nem javasolt…

  • súlymérés naponta, és a hízáson való aggódás
  • kőbe vésett szabályokat követni a hízás mértékével kapcsolatban
  • diétázni a hízás megelőzésére
  • végül, nem javasolt elkeseredni a felszedett súly miatt, hiszen előre sosem lehet tudni, mennyire lesz könnyű vagy nehéz lefogyni a szülés után

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: