Terhesség 38. hete

Megeshet, hogy időnként esetleg egy erős áramütésszerű fájdalmat érzel a medencéd környékén. Ezt az okozza, hogy a baba valószínűleg eltalált egy ideget.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Tudod mi az meconium? A meconium-magzati bélsár- jó esetben nem kerül ki a magzatvízbe, hanem a baba bélrendszeréből a születése után fog a pelusba ürülni, ez nagyon sötét, majdnem fekete színű. Ha mégis meconiumos a magzatvíz, tehát zavaros, zöldes, azt általában magzati asphyxia-légszomj-okozza, és a kicsi úgymond kínjában kakil bele a magzatvízbe.

A másik érdekesség a nyákdugó, amely egy barnás vastag képződmény és a méhszáj előtt elhelyezkedve felelős a magzat fertőzések elleni védelméért. A nyákdugó eltávozhat a szülés megelőzően 1-2 héttel vagy pár órával, de akár a szülés előtt közvetlenül is. Akkor válik le, amikor a méhszáj lazulni és vékonyodni kezd, s mint ahogy írtuk is, ez nem jelenti azt, hogy a szülés megkezdődik.

Beszéld meg pároddal, hogy milyen szinten szeretne részt venni a szülésben. Ne haragudj rá, ha nem mer bemenni a szülőszobába! Vannak férfiak, akik elájulnak a látványtól. Azonban, ha elég bátor, fogadd örömmel, hogy melletted lesz fizikailag is és fogja a kezed, segít a légző gyakorlatokban. Ha vállalkozik rá, a köldökzsinórt is elvághatja. Nem kell félni ettől, mert a köldökzsinór nem tartalmaz idegeket, így senkinek sem fáj, sem neked, sem a babának. 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: