A terhesség kiszámítása

Az első nőgyógyászati vizsgálaton bizonyosságot nyerhetünk, mintegy megerősítést kapunk arról, hogy kisbabát várunk. Megtudjuk, hány hetes a magzat, egyedül, vagy testvérrel érkezik- e és mikorra várhatjuk, melynek időpontját úgy lehet megállapítani, hogy az utolsó menstruáció első napjának dátumából visszaszámolunk három hónapot, majd hét napot hozzáadunk. Ehhez aztán érdemes plusz-mínusz 1 hetet kalkulálni, mert az újszülött azért nem működik óramű pontossággal.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A terhesség átlagos időtartama 266 nap. Tekintettel azonban arra, hogy a teherbe esés pontos dátuma ritkán adható meg, a terhesség hosszát az utolsó vérzés első napjától kezdődő 280 napban, azaz 40 hétben számoljuk, vagyis nagyjából 9 hónap.

A nőgyógyász megkérdezi az újdonsült anyukát, hogy szeretné-e megtartani a babát, vagy esetleg gondolkodott a megszakításon. A ha kis jövevény megtarását választjuk, az orvos elküld minket vérvételre, ekkor ha esetleg nem tudnánk megmondani, vércsoport vizsgálatot is fog kérni. Javasolhatja vitaminok, étrendkiegészítők szedését és beutalót ad nekünk a védőnőhöz, akivel közösen végzik a kismama felügyeletét a várandósság végéig.

A 28. hétig általában 4 hetente, azután pedig a 36. hétig többnyire 2 hetente, majd pedig hetente rendelik vissza a kismamát kontrollvizsgálatra. Megmérik a vérnyomását, testsúlyát, vizeletvizsgálatot végeznek. Klinikai vizsgálatokon pedig ultrahangot végeznek, figyelik a magzat szívműködését, illetve fejlődését. A terhesség folyamán négy nagyon fontos szűrővizsgálatot végeznek, beleszámítva a legelsőt is, amely során bizonyossá válik a várandósság, amelyeket nem érdemes elmulasztani.
 


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.29 09:44:24
Kedves Liliana, ha tudod mikor történt a megtermékenyítés, akkor onnan számold, de ne lepődj meg, hogy az orvos nem onnan fogja számolni, ő az utolsó menstruációt veszi alapul és a szülés időpontját is így fogja meghatározni, de azért jó ha tudod, hogy ténylegesen mikor lettél terhes.

Liliana 2010.12.25 13:26:05
Ha en tudom, hogy mikor volt a megtermekenyules, akkor honnan kell szamolni? Dec.1en jott meg utoljara, 14-en tortent a dolog, es 25-26 napra jott meg ebben az evben. De se gorcseim, se menszeszem nincs, hoemelkedesem van, es nagyon erzekenyek a melleim.En biztos vagyok benne, hogy babank van.

anonym 2010.10.25 13:35:04
Szia Barbara, elméletileg álpozitív eredmény nincs, főként nem kétszer egymás után. Ha voltál ultrahangon, akkor az orvos biztos mondott valamit. Szerintem várj két hetet, azután csináld meg újra a tesztet, és ha akkor is pozitív, akkor mindenképpen menj el újra ultrahangra, akkor már mindenképpen látszania kell a terhességnek. Elméletileg előfordulhat, hogy annyira korai a terhesség, hogy a teszt már kimutatja, ultrahangon viszont nem látható, bár erre azért elég kicsi az esély. Ismételd meg két hét múlva a tesztet, és akkor már többet tudsz.

barbara 2010.10.25 12:19:25
Jo napot .

nekem egy olyn kérdésem lenne , hogy 2 tesztet is csináltam ami pozitiv lett, de az ultrahang vizsgálato nem látszodott a terhesség jele. Lehet hogy azert mert korai stádiumban vagyok,

anonym 2010.10.18 18:23:00
Szia Eracska, bár nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, de úgy gondolom, hogy mindenképpen lehet hatása a magzatra nézve, ha olyan gyógyszert szed a párod, ami a központi idegrendszerre hat. Nem írtad, hogy tervezitek a babát, vagy már várandós vagy? Bármelyikről is van szó, szerintem mindenképpen menjetek el genetikai tanácsadásra, és érdemes kérvényezni a megfelelő magzati vizsgálatokat, ez a biztos, nem pedig különböző emberek véleménye, melyeknek így nincs semmi alapja.

Eracska 2010.10.14 12:54:16
nekem kerdesem volna meg pedig az hogy a parom epilepszias o ezt a betegseget kapta nem orokolte es szed dabletat milyen mellekhatasai lehetnek a pici szamara amit szed Timonil napi 900mg