Bőrváltozások

A terhesség alatt óhatatlanul megváltozik a kismama bőre, kinek enyhébb, kinek erőteljesebb mértékben. Az arc és a test bőrfelülete is mutathat némi változást, ám ez ugyanannyira egyéni, mint bármi más, nem feltétlenül kell bekövetkeznie.
 

Arcbőr változásai

Az arcbőr változásait a megváltozott hormonháztartás idézheti elő, mellyel sajnos nem túl sok dolgot lehet tenni.

Az esetek döntő többségében az arcbőr kisimul és tisztábbá válik, ám előfordulhat ennek az ellentéte. Vannak olyan kismamák, melyeknek az arcbőre pattanásossá és gyulladttá válik, sokkal jobban, mint akár kamasz korában.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A gyulladt bőrt érdemes naponta többször kitisztítani, de teljesen felesleges különböző készítményekkel kísérletezni, mert az esetek többségében hatástalan, és a pattanások és gyulladt bőrfelület általában a szülés után napok alatt helyrejön.

Előfordul, hogy az a kismama, akinek a terhesség időszaka előtt normál bőre volt, zsírosodást észlel, erre sem muszáj különböző praktikákat alkalmazni, a szülés után nagy valószínűséggel helyre fog állni az eredeti minőség.
 

Pigmentációk

A testfelület különböző részein előfordulhatnak elszíneződések, úgynevezett pigmentációk, melyeket májfoltnak is hívunk. Ezek a hormonok változása révén jelennek meg a várandós nő bőrfelületén, és az esetek döntő többségében ezek megjelennek.

Aggodalomra semmi ok, hiszen jó eséllyel ezek elmúlnak a szülés után, de legalábbis elhalványodnak.

A már meglévő foltok, melyek a terhesség időszaka előtt is megvoltak, elsötétedhetnek, ugyanez vonatkozik a szeplőkre is.

Napozással és szoláriumozással tovább ronthatunk a helyzeten, és ezek amúgy sem javasoltak a terhesség időszakában.
 

Striák

Striák, azaz a terhességi csíkok a várandós nők háromnegyedénél megjelennek a terhesség időszakában. Ezek a csíkok főként a mellen, a hason és a csípőn jelentkeznek. Halvány rózsaszíntől vörösig terjedhet az árnyalata és legtöbb esetben a csíkok mentén bemélyedés is tapasztalható.

A striák megjelenése egyrészt a hormonváltozás következménye, másrészt a bőr rugalmatlanságának reagálása a hirtelen nyúlásra, illetve növekedésre.

Aggodalomra semmi ok, hiszen az esetek döntő többségében ezek a csíkok elhalványodnak a szülést követő hónapokban. Erre rá lehet segíteni különböző elasztikus krémekkel, készítményekkel, melyek révén a bőr rugalmasabbá tehető.

Amikor tervezett terhesség előtt áll a leendő kismama, akkor érdemes ebből a szempontból is felkészülni a terhességre, és jó minőségű testápolót használni rendszeresen, mely rugalmasabbá teszi a bőrt, így kisebb eséllyel jelennek meg a terhességi csíkok.
 

Kozmetikumok

Akár az arcbőr változásáról legyen szó, akár a kismama testfelületéről, a kozmetikumokat nagyon alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt használni kezdené azt bárki.

A kozmetikumok nagy része rengeteg olyan anyagot tartalmaz, mely bőrön keresztül felszívódva feleslegesen terheli az immunrendszert, és mivel az amúgy is le van terhelve a terhesség időszakában, nincs értelme tovább nehezíteni a helyzetet.

Legjobb, ha természetes kozmetikumokat szerez be a kismama, mely ugyan valamivel költségesebb, ám a baba egészsége szempontjából igen hatékony választás lehet.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: