Ftalátok

A ftalátok sokkal nagyobb részben szerepelnek életünkben, mint azt gondolnánk, ezért érdemes tudni róluk, és kicsit nagyobb odafigyeléssel élnünk, mely egészségünk és gyermekeink egészségének alapját képezheti.

Mik a flatátok?

A ftalátok az emberi egészségre igen káros vegyi anyagok, melyek annyira veszélyesek, hogy egyes fajtájuk az EU tiltólistáján kötöttek ki, mint mérgező anyagok.

Elsősorban műanyag tárgyak gyártásánál használják, mivel lágyító hatása igen jelentős, ám vannak bizonyos kozmetikumok, melyekben összetevőként is alkalmazzák.

A műanyagokban felhasznált ftalátok veszélyei

Mivel nagyon sok kozmetikai termék műanyag flakonban vagy tégelyben kerül csomagolásra, ezért ezekben a csomagolásokban megtalálhatók a ftalátok, amik sajnos a kozmetikai szerekkel érintkezve kioldódnak, majd elvegyülnek a kozmetikummal.

Sajnos nagyon sok ásványvizes palack összetevőjeként is megtalálható, mely egyenes út a szervezetünkbe, a véráramunkba.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A problémát az okozza elsősorban a ftalátokkal kapcsolatban, hogy nagyon enyhe savhatásra, nagyon enyhe lúghatásra, valamint nagyon enyhe hőhatásra is képesek kioldódni a műanyagból. Nem szükséges hevíteni vagy savas folyadékkal leönteni, elegendő, ha bőrünkhöz ér, vagy műanyag flakon esetén bőségesen elegendő az a hatás, melyet a tisztító kozmetikum vált ki.

Milyen termékek összetevőjeként találhatók meg leggyakrabban a ftalátok?

Elsősorban a műanyag termékekben találhatók meg a ftalátok, és ha végig gondoljuk, nagyon sok gyerekjáték készül lágyított műanyagból.

Megtalálhatók még kozmetikumok flakonjaiban, ásványvizes palackokban, azokban az élelmiszerekben, melyeknek műanyag csomagolásuk van. Ezen kívül megtalálhatók a mosóporokban, valamint különböző kozmetikumokban, mint például testápolókban, tusfürdőkben, hajlakkokban, dezodorokban, körömlakkokban, parfümökben, hajzselékben, és még lehetne sorolni mi mindenben.

A ftalátok egészségre gyakorolt hatása

A ftalátok igen erőteljesen károsítják a veséket, módosítják azok működését, és rendellenességeket okoznak. A legkülönfélébb rákos megbetegedéseket idézhetik elő. Rongálják az immunrendszert, ezáltal asztmát és egyéb allergiás megbetegedéseket okoznak.

A hormonháztartást nagymértékben befolyásolják, alacsony nemi hormon szintet idéznek elő, valamint rontják a nemzőképességet. A gyermekek esetében fejlődési rendellenességeket okoznak.

Egy uniós vizsgálat során kimutatták, hogy a csecsemők jelentős mennyiségű ftalátot fogadnak be szervezetükbe az anyatej által. A fiú csecsemőknél ez végzetes hatású lehet a nemi hormonjaik koncentrációját illetően, ami természetesen későbbiekben a nemzőképesség lehetetlenségét okozza.

Éppen ezért, a terhes és szoptatós kismamáknak saját maguknak is nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne mérgezzék magukat a ftalátokkal, tehát ne használjanak olyan kozmetikumokat és ne fogyasszanak olyan élelmiszereket, melyek ezeket tartalmazzák.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: