Nyitott méhszáj

A kismamák egyik legnagyobb mumusa a terhesség ideje alatt, az idő előtt kinyíló vagy fellazuló méhszáj, hiszen ez egyet jelent a folyamatos ágyban tartózkodással, mely valljuk be nem egy kellemes dolog heteken keresztül.

Normál esetben, a szülést megelőző egy-két hétig a méhszáj szorosan zárva marad. Előfordul az is, hogy egészen a szülésig kicsit sem nyílik ki a külső méhszáj sem.
 

Nyitott méhszáj oka

Előfordul, hogy a méhszáj túl gyenge, és a növekvő magzat és a méh súlya olyan nyomást gyakorol rá, mely fokozatosan elvékonyodik, ebből adódóan nem zár elég erőteljesen, vagy ki is nyílik.

Amikor ez az első harmad során következik be, akkor általában vetélés történik, de a második harmad során is előfordul, hogy a méhszáj elvékonyodik, és mivel akkor a magzat még életképtelen, ezért fokozott elővigyázatosságra, általában ágynyugalomra van szükség.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Általában ezek a jellemzők akkor fordulnak elő gyakrabban, ha korábban a családban ez már előfordult női ágon, mivel ez egyrészt lehet genetikailag öröklődő.

A terhesség időszaka előtti több abortusz is előidézhet normálisnál gyengébb méhszájat, illetve egyéb műtéti beavatkozások is okozói lehetnek ennek.
 

Mit lehet tenni?

A lehetőségek közül nyilvánvalóan az orvos választ attól függően, hogy milyen stádiumban van a nyitott méhszáj.

Elképzelhető, hogy elegendő az ágynyugalom, ám az sem ritka, hogy műtétileg összezárják a méhszájat, ha az túlságosan nyitva van, és az ágynyugalom nem feltétlenül tűnik elegendőnek a magzat védelme szempontjából.

A szexuális élet nyilvánvalóan nem lehetséges ebben az állapotban, hiszen az tovább rontana a helyzeten, így erre különösen oda kell figyelni, és nem szabad veszélyeztetni a magzat egészségét.

Egyértelműen gyakori orvosi ellenőrzésre van szükség, ha felmerül a gyanú a gyenge méhszájjal kapcsolatban. Ezért bármilyen rendellenességet észlel a kismama, mely lehet esetleges hüvelyi vérzés vagy furcsa váladékozás, akkor azonnal orvosi segítséget kell kérni, és ellenőrizni, hogy milyen állapotban van a méhszáj.
 

Nyitott méhszáj veszélyei

Két típusú veszélynek van kitéve a kismama, ha nem zár rendesen a méhszáj. Az egyik a vetélés, illetve a koraszülés, a másik a nyitott méhszájon keresztül felszálló esetleges fertőzés, melynek a veszélye igen nagy ebben az állapotban.

Az első veszély ellen a nyugalom a legjobb megoldás, tehát semmi erőlködésnek nem szabad kitenni magát a kismamának, ha megállapították, hogy a méhszáj valóban nyitva van.

A második veszéllyel kapcsolatban az egyetlen, amit tehet a kismama, a fokozott higiénia, valamint a kizárólagos zuhanyzás. Semmiképpen nem szabad kádban fürdeni, mely a fertőzés veszélyét növelné.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: