23. Hét

A baba már fél kilós. Körmei végleges állapotukra fejlődtek, bőre még mindig ráncos, de a pihék már kezdenek sötétedni. Kialakul a meconium, a magzatszurok, vagyis a kicsi széklete.

Erősebbnek érzed a mozgásokat, mert a pici folyamatosan mozgatja izmait. Ezen kívül ettől a héttől kezdve méhed összehúzódásait is érzékelheted már. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat és elernyedéseket, amikor nem vagy terhes, de ez terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősebb. Tulajdonképpen a méhed felkészül a szülésre. Ezeket az összehúzódásokat Braxton Hicks kontrakcióknak nevezik, nem különösebben fájdalmasak, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Stressz helyzet vagy egy fárasztó nap gyakrabban váltja ki őket, valamint szeretkezés után is gyakoriak. Esetleg vízhiányosságra utalhatnak, ezért érdemes több folyadékot bevinned szervezetedbe. Ha túl fájdalmasnak érzed az összehúzódásokat, vagy egy óra alatt négyszer-ötször is jelentkeznek, tudasd ezt mindenképp kezelőorvosoddal, mert koraszülésre is utalhatnak.

A magnézium pótlásával elősegítheted méhed ellazulását, mivel hozzájárul az idegek, izmok, szövetek egészségesen tartásához. A vas pont ellenkezőleg, fokozza az izmok összehúzódását, a kimerülés ellen nyújt védelmet, viszont erre is szükség van, mert az oxigénszállítást biztosítja.

Előfordulhat, hogy nehezebben viseled a kontaktlencsét, rosszabbul látsz, vagy fáj a szemed, ennek a hormonális változások lehetnek okozói. Ha súlyosnak érzed az ilyen jellegű problémáidat, fordulj szemorvoshoz. Egy szemészeti vizsgálat más problémákra is fényt deríthet, például a terhességi cukorra.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: