Terhesség alatti szexuális érdeklődés

A terhesség ideje alatt óhatatlanul megváltozik a kismama szexuális érdeklődése, melynek vannak ugyan jellemzői, de mint ahogy nincs két egyforma kismama és terhesség, úgy ezek az általánosságok is egyénenként mutathatnak különbözőségeket.
 

Szexuális érdeklődés változásai

A terhesség első harmadában a legtöbb kismama émelygéssel küzd. Ezek különböző gyakorisággal és intenzitással jelentkeznek, ezért a hatása sem egyforma, de általában visszaveti a szexuális érdeklődést.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Némely kismamánál a hormonális változások is negatív irányba befolyásolják a szexuális érdeklődést, kifejezetten azután, hogy megerősítést nyer a terhesség gyanúja.

A terhesség második harmadában a véráram megnövekszik, mely hatással van a nemi szervek idegvégződéseire is, ez általában növeli a szexuális érdeklődést.

A harmadik trimeszterben ez ismét alábbhagy, amikor a testsúly megnövekedése fizikailag erősen leterheli a kismamát.
 

Szexuális érdeklődés egyéb befolyásoló tényezői

A szexuális érdeklődést negatívan befolyásolják a kismamának azon gondolatai, mely igen gyakori, főként a terhesség második felében, hogy alakját már nem tartja szépnek, sokan úgy érzik elformátlanodtak, és nem szívesen mutogatják önmagukat ruhátlanul még párjuknak sem.

Negatív befolyásoló tényezők lehetnek még a félelmek és a fájdalmak. A félelem általában arra vonatkozó, hogy mennyire árthat a babának a szexuális együttlét. A fájdalmak különbözők lehetnek, nyilvánvaló, hogy azok a kismamák, akik hátfájástól vagy visszeres fájdalmaktól szenvednek, nem igazán gondolnak a szexuális együttlétre, hiszen éppen eléggé kifárasztják őket a megpróbáltatások minden egyes napon.
 

Ártalmas-e a szexuális együttlét a magzatra nézve?

Ez egy érdekes kérdés és egyértelmű válasz nem igazán létezik rá. Alapvetően nem veszélyes a magzatra nézve a szexuális együttlét a terhesség ideje alatt, ám vannak olyan helyzetek, amikor a kismama nem is tud róla, hogy a méhszáj el van valamennyire vékonyodva, és ebben az esetben fennáll a vetélés kockázata.

Természetesen, a szélsőséges szexuális viselkedést kerülni kell, hiszen a kismama szervezeti felépítése igen sokat változik a terhesség alatt, így nem lehet biztosan tudni, hogy mi az, ami még biztonságos.

Amennyiben azt vesszük figyelembe, illetve elfogadjuk azt a tényt, hogy a magzat érző élőlény, és sok mindent hall és felfog a kismama környezetében történtekből, akkor elgondolkodtató, hogy vajon miként fogja fel szülei szexuális együttlétét, illetve mennyit érez az ütődésekből.

Nyilvánvaló, hogy a magzatvíz felfogja az ütődések nagy részét és erejét, ám nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy teljes mértékben óvná a magzatot.

A kismamák egy része éppen emiatt nem kívánja a szexuális együttlétet, és az édesapának erre muszáj tekintettel lenni.

Nem lehet azt tanácsolni, hogy a kismama és párja a terhesség ideje alatt óvakodjon a szexuális együttléttől, mint ahogy az sem lenne jó tanács, hogy viselkedjenek úgy, mintha semmi nem változott volna. Érdemes megtalálni a középutat, és mindezt óvatosan és nagy odafigyeléssel egymásra, hogy véletlenül se történjen sérülés az együttlétek révén.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: