A terhesség 33. hete

Már 1,8 kilós a kis potyautas, s nagyjából 1l magzatvízben lubickol. Illetve nem nagyon úszkál, mivel egyre kisebb a hely. Az idő nagy részét alvással tölti.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Észreveheted, hogy hol van a könyöke és hol a térde. Utóbbi tompább, előbbi hegyesebb dudorodás a hasadon. Befejeződött a tüdő érése, s a ritmusos lökődések, amiket észlelsz a kicsi csuklását jelzik. Ez jó jel, mivel azt jelenti, hogy a baba képes a táplálék felvételére, s a csuklása a magzatvíz egyre több lenyeléséből adódik.

Ekkortájt éri el a magzatvíz a maximumát egyébként, amely változó a különböző kismamáknál.

A baloldalon való fekvés a legalkalmasabb testhelyzet az alsó végtagjaid és a magzat vérellátásának elősegítésére, s ez az elhelyezkedés az emésztésedet és a légzésedet is javítja. Igyekezz a bal oldaladon pihenni a legtöbbet.

Gyakran görcsölhet a lábad, vádlid, ami ellen magnéziummal és kalciummal védekezhetsz. Tabletta vagy pezsgőtabletta formájában könnyen juthatsz kalciumhoz, de a zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban. A Magne B6 pedig szedhető vitamin kiegészítő. Ha pótolni szeretnéd a vitaminforrásaidat vagy csak érdeklődsz a vitaminok iránt, akkor kattints ide!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.10.18 18:27:00
Szia Jucika, ez egy nagyon jó kérdés, és szerintem nincs rá megfelelő válasz, majd a szülés után kiderül. Minden kismama szervezete eltérő, így a szülések közötti különbözőség is elképesztő. Nagy általánosságban elmondható, hogy a második szülés könnyebb, hiszen már tudod mire számíthatsz, valamennyire fel vagy készülve, de ennek pont ellentmondott az édesanyám esete, aki az első gyermekét fél óra alatt szülte, a másodikat 4 óra alatt, a harmadikkal pedig 14 órát kínlódott, szóval, nem igazán lehet tudni előre. Lelkileg teljesen biztos, hogy könnyebb, mivel nem félsz annyira, mint először, de fizikailag nem lehet tudni mennyire eltérőek a babák, az ő súlybeli eltérésük is jelentősen meghatározza ezt. Sajnálom, hogy nem tudtam egyértelmű választ adni :) Könnyű szülést kívánok.

jucika 2010.10.14 14:00:45
második szülés könnyebb vagy nehezebb?