Epilepszia és várandósság

Azoknak a nőknek, akik epilepsziásak, nyilvánvalóan nagyobb kockázatot jelent a gyermekvállalás.

Néhány évvel ezelőtt nem is igen tanácsolták a terhességet ilyen esetben, ám ma már az orvostudomány fejlődött ebben az irányban, így idejében meg lehet állapítani, ha esetleg gondok adódnak.

A rendszeres magzati ellenőrzés által korán fel lehet ismerni a problémákat, így ebből adódóan, ugyan nagyobb kockázattal, de az epilepsziás nők számára is megvan az esély, hogy egészséges gyermeket hozzanak a világra.

Az epilepszia hatása a fogamzásra

Az epilepszia önmagában is befolyásolja egy nő hormonháztartását, ennek köszönhetők a menstruációs zavarok és egyéb ezzel kapcsolatos problémák.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Mivel a hormonháztartás nem kiegyensúlyozott, ezért gyakori probléma, hogy a teherbe esés nem túl könnyű feladat, és szakemberek segítségére van szükség ennek kivitelezésére.

Pontosan ezért, epilepsziás nő esetében igen komoly felkészülésre van szükség, még a fogamzás előtt.

A teherbeesést, valamint a terhességet is nagymértékben befolyásolja, hogy az epilepsziás leendő kismama mennyire él egészséges életmódot, milyen egészségesen táplálkozik, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal mennyire van karban tartva immunrendszere.

Sok összetevője van, hogy a szervezet fel legyen készítve a terhességre, ezért érdemes minden szempontból odafigyelni ezekre az alapvető dolgokra.

Minden leendő kismamának még a terhesség előtt fel kell töltenie szervezetét folsavval, ez a tény az epilepsziás nőkre még fokozottabban igaz, hiszen az epilepszia kezelésére használatos gyógyszerek nagy része befolyásolja a szervezet folsav felhasználását. Szakértő orvossal kell konzultálni a folsav megfelelő mennyiségéről. A folsav megfelelő mennyisége roppant fontos annak érdekében, hogy a magzat elkerülje az idegcsőzáródási rendellenességeket.

Az epilepszia hatása a terhességre

Epilepszia esetén komplikációk léphetnek fel a várandósság ideje alatt. A leggyakoribb, hogy a reggeli rosszullétek súlyosabbak lehetnek, mint más várandós nők esetében.

A hüvelyi vérzés is előfordulhat, valamint a vérnyomás drasztikus megemelkedése.

Gyakori, hogy az epilepsziás nők terhessége koraszüléssel végződik, valamint a baba igen alacsony születési súllyal jön a világra.

A placenta korai leválása sem ritka komplikáció az ilyen esetekben.

A fent felsorolt komplikációkon kívül természetesen egyéb dolgok is előfordulhatnak, ezért nagyon fontos, hogy az epilepsziás kismama gyakran járjon ellenőrzésre, valamint betartsa az orvos utasításait.

A terhesség hatása az epilepsziás kismama állapotára

Nem csupán az epilepszia lehet hatással a terhességre, hanem fordítva is. Előfordul, hogy a betegséget súlyosbítja a várandósság, ám a leggyakoribb esetben a tünetek sokat enyhülnek.

Alapvetően a legtöbb kismama sokkal egészségesebbnek érzi magát a várandósság alatt, ez az epilepsziás nőkre is igaz, ennek ellenére a rendszeres orvosi ellenőrzést akkor sem szabad elhanyagolni, ha a kismama sokkal jobban érzi magát, mint általában.

Gyógyszerszedés

Sajnos bármilyen gyógyszer szedése hatással lehet a magzat egészségére, ezért szakorvos segítségével kell kidolgozni egy olyan gyógyszeres kezelést, mely a legkevesebb idegen anyagot juttatja a kismama szervezetébe.

Ennek ellenére, a gyógyszerrel nem lehet leállni megfelelő szakorvosi jóváhagyás nélkül, hiszen így fennáll a veszélye az oxigénkárosodásnak, valamint a vetélésnek is.

Igen nagy esélye van annak, hogy epilepsziás kismama egészséges gyermeknek adjon életet, valamint a szülés is komplikációmentesen történjen, ám ennek a kulcsa mindenképpen a rendszeres orvosi vizsgálat, és a megfelelő felkészülés a terhességre.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.29 11:05:40
Szia Helga, hát elég zűrös ez a helyzet, igazából nem is tudok mást javasolni, mint a genetikai tanácsadást, ahol meg tudják mondani milyen genetikai vizsgálatokon kell részt venned a várandósság ideje alatt, hogy teljesen biztos legyen a baba egészsége, ugyanis ezek a gyógyszerek mellett véleményem szerint igen rizikós a baba vállalás.

Helga 2010.12.26 20:48:55
2010.03.12-én távolítottak el egy jóindulatú agydaganatot, epilepszia rohamokat okozott e daganat, mert egy olyan ideget nyomott. Most (2010.12.26.) 6 hetes kismama vagyok. Keppra gyógyszert szedek 9 hete, előtte a lamolep-et és tegreol-t szedtem. Nagyon remélem és bízom benne, hogy minden rendben lesz és egészséges lesz a gyermekem!!! Kérnék orvosi véleményt ill. hozzászólást! Köszönettel: Helga