A terhesség 15. hete

Megkeményednek a kicsi hallócsontocskái, hallja az anyja bélmozgásait, szívverését és a méhbe beszűrődő hangokat. Valójában ezeket hallja igazán, a külvilág zajából jóval kevesebbet észlel.

A csontokban egyre több mész rakódik le, de még átlátszóak a bordák is. A haj és a szempillák növögetnek, és bár a szemhájak még össze vannak nőve, a pici arcán mégis sokféle arckifejezés jelenik meg.

A baba már kb. 14 cm hosszú már és 100 grammot nyom.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az ízlelőbimbói is működnek már, érzi az ízeit annak, amit anyja eszik. Változatos ételekkel a várandósságunk során sokat tehetünk a baba jó étvágyáért. A magzatkori "íz" memória kísérletek szerint megmarad, és megfigyelték, hogy érdekes módon a kisbaba majdani étvágya és választásai a mamáéval hasonlatossá válnak.

Fontos, hogy elegendő kalciumot vigyél be szervezetedbe, hogy a kicsi csontozata egészségesen fejlődjön. Nemcsak a csontozata, de a fogak kezdeményei is kalciumot igényelnek, ezért is fontos, hogy a kismama szervezete tényleg elég kalciummal legyen feltöltve. A gyermekkori fogképződés alapja a mostani magzati fogkezdeményekből növekszik majd ki.

Mivel hallja már a hangokat, hallgass gyakran kellemes zenét és beszélj hozzá. Már ilyenkor is el kell kezdeni kialakítani a szülő-gyermek viszonyt, a kispapáknak is ajánlatos ismerkedni a kis jövevénnyel. A zenék, hangok, amiket ilyenkor hall a pici, később meg fogja őt nyugtatni.

Tényleg hallja a baba a pocakban a zenét? Igen! Ha érdekel ez a téma, akkor kattints ide!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: