Ikerterhesség

Ikerterhességről akkor beszélünk, ha egyszerre több petesejt termékenyül meg és indul fejlődésnek, vagy ha az egyetlen megtermékenyített petesejt ketté (vagy még több részre) osztódik, s ezután ágyazódik a méh falába.

A terhesség ezen formája a veszélyeztetett terhesség kategóriájába tartozik, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy terhesség kihordására alkalmas, minden további magzat komoly megterhelést jelent az anyára és a magzatokra nézve.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Az ikerterhesség legtöbbször már az első ultrahang során felismerhető. Természetes, hogy ilyenkor a leendő szülők kétszeres örömöt éreznek, mégis fontos tudatában lenni annak, hogy az „átlagos" terhességre jellemző komplikációk az ikrekkel való várandósság alatt nagyobb eséllyel léphetnek fel.

Óvintézkedésként az alábbiakra figyeljünk oda:

Rendszeresen járjunk el terhesgondozásra! Különösen előrehaladott terhességnél kell a méhszáj állapotát gyakran ellenőrizni, mivel a rá nehezedő nagy súly miatt idő előtt kinyílhat - ilyen esetekben össze kell varrni.

A kismama soha ne erőltesse meg magát, ne emelgessen, lehetőleg ne tornázzon (terhestorna sem ajánlott, ezügyben érdeklődjünk orvosunknál), mivel a ikerterhesség már önmagában is igen megerőltető a szervezetének.
Az étkezésre is fordítsunk nagy gondot: ne a mennyiséget növeljük (tehát ne együnk három helyett), a minőség annál fontosabb! A vitamin- és ásványianyag-pótlás elengedhetetlen, mivel a babák, ha kell, az anya szervezetének rovására veszik el a számukra szükséges mennyiséget.

Azonnal keressük fel orvosunkat, ha vérzést vagy rendszeres (pl. 10 percenkénti) méhösszehúzódásokat tapasztalunk: ezek a jelek koraszülésre figyelmeztethetnek!

Ikerterhességnél gyakrabban fordul elő terhességi magas vérnyomás és cukorbetegség, amik oxigénhiányt eredményeznek a magzatoknál - a terhesgondozáson emiatt is létfontosságú a gyakori részvétel!

A felsorolás természetesen nem teljes, egyénre szabott tanácsokért foruljunk orvosunkhoz!

Ikerterhes vagy és el vagy bizonytalanodva? Nem tudod, hogy mit kezdj a dolgokkal, mit vegyél, mire figyelj oda? Ne aggódj! Segítünk! Havonta megrendezett "Ikres Mumus - Minden, amitől a kezdő szülő retteg" tanfolyamunk aktuális időpontjáért és leírásáért kattints ide!
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.23 20:56:40
Szia Hajni, elég szokatlan ekkora méret különbözőség. Az orvos véleményét kellene kikérni, de ha ezen kívül nem látszik semmilyen természetellenesség, akkor szerintem nincs baj.

hajni 2011.01.23 12:59:00
"a" baba 67mm "b" baba 77 mm crl, ez probléma? 13.hét