Hova tegyem a babaágyat?

A gyermekvárás időszakában központi kérdés a párok között, hogy hova kerüljön a babaágy, mivel ez meghatározó lesz a szülők és a baba életére, körülményeire egyaránt.

A babaágy elhelyezésével kapcsolatban vannak egészségügyi és kényelmi szempontok egyaránt, melyek ugyanolyan fontosak, hiszen mindannyian legjobbat szeretnénk gyermekünknek.

Mekkora ágyat vegyél? Segítünk eldönteni a dilemmát!

Meddig legyen a baba a szülőkkel?

Általában az első pár hónapban a baba a kismama közelében kap helyet, hiszen ez a leginkább megnyugtató. Mivel ekkor még általában mózeskosárban alszik a baba, így a babaágy elhelyezése ettől függetlenül megtörténhet.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Általában fél éves korig ajánlják, hogy a baba a kismama közelében aludjon, de erre nincs pontos szabályzat, az a legmegfelelőbb, ha a kismama és a baba egyaránt időben érzik a szétköltözés időpontját.

A babaágy elhelyezésének biztonsági és egészségügyi szempontjai

Nagyon fontos, hogy a babaágy olyan helyre kerüljön, ahol nem lesz huzatban a baba, mert ez káros lehet az egészségére, ám a fűtőtest mellett elhelyezett babaágy legalább ekkora veszélyt jelent, hiszen ha folyamatosan folyadékot veszít, mert melege van, az gondot jelent sok szempontból, ráadásul elég kényelmetlen a baba számára.

A babaágy semmi esetre se kerüljön polc vagy polcrendszer alá, hiszen bármennyire stabil egy polc, a lehetőség megvan rá, hogy az leesik, akár egy kisebb földrengés is elegendő lehet hozzá. A legnagyobb biztonságot az jelenti, ha nem kerül polc a babaágy fölé, valamint nem egy meglévő polc alatt helyezzük el a babaágyat.

Ügyeljünk arra a babaágy elhelyezésekor, hogy ne közvetlenül világítótest alatt kapjon helyet, mert az nagymértékben megzavarhatja a baba pihenését, valamint a szeme, illetve a látás fejlődése is kárt szenvedhet ilyen esetben. Legjobb, ha a babaszobában minden esetben valamilyen csökkentett fényerejű világítást alkalmazunk az esti és éjszakai órákban.

Rendezd be a segítségünkkel a babaszobát! Hasznos tanácsainkkal igyekszünk neked segíteni! Ide kattintva elolvashatod!

A babaágy elhelyezésének érzelmi szempontjai

A babaágyat lehetőleg fal mellett helyezzük el, mivel a szoba közepén, amikor a babaágy körbejárható, az a babát érzelmileg zavarhatja.

Amennyiben a baba számára bármilyen oldalról keletkezhet mozgás, és neki ezt folyamatosan figyelnie kell, az általában megerősíti benne a bizonytalanság érzését, valamint a nyugodt alvására is negatív hatással van.

Legyünk tekintettel arra, hogy a baba számára igen megerőltető feladat az a hatalmas mértékű és gyors léptékű fejlődés, melynek az első hónapokban ki van téve. Mindenképpen létfontosságú számára a megfelelő regenerálódás, ezért a szülők kötelessége olyan körülményeket biztosítani számára, ami lehetővé teszi ezt a baba számára.

Biztonságos, minőségi kiságyak és babaágyak ide kattintva!


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: