A vajúdást megkönnyítő technikák

Gátizom torna, Kegel gyakorlatok

A gátizom a medence alapját elzáró rejtett izom, amely a szeméremcsont, a farok csont és a medence csontjai között feszül. Az izmok egy része nyolcas alakot formálva veszi körül a nyílásokat, így két izomkarikát adnak. Az egyikben a húgycső és a hüvely, a másikban pedig a végbélnyílás helyezkedik el. Ennek a nyolcas karikának a közepén található az anatómiai gát, amely a női test egyik legsérülékenyebb területe. Szülés közben ezt a pontot metszik át akkor, amikor gátmetszést alkalmaznak elővigyázatosságból, azért, hogy ne szakadjon szét magától, amelyet sokkal nehezebben lehet plasztikázni.

Az intim torna, vagy más néven gátizom torna célja, hogy felkészítse a kismamákat a szülésre, hiszen ennek az izomnak nagy szerepe van. A szülés után gyorsabban regenerálódnak ezek az izmok, ha megfelelően kordában vannak tartva.

A gátizom szerepe akkor a legjelentősebb, amikor nyomni kell, ezért is fontos, hogy megfelelő erőnlétben legyenek, illetve a kellő időben el tudjuk lazítani. Tulajdonképpen arról van szó, hogy ezt az izomzatot tudatosan működtetjük. Ezt bármikor elkezdhetjük megtanulni, hiszen mindenképpen fontos, hogy mire a szülés elérkezik, ezek az izmok kellőképpen megerősödjenek. Azonban veszélyeztetett terhesség esetén ajánlatos elkerülnünk ennek a tornának a gyakorlatát. Figyeljük a hasunkat és abban az esetben is függesszük fel, vagy hagyjuk abba, ha az megkeményedik.

Jóga

A jóga a mozgás, a légzés, a figyelem, tehát a test és a lélek összehangolása, miközben fejlesztjük a testünket és a mozgástudatunkat. A rendszeres jógázás testi és szellemi harmóniához vezet, elősegíti a tudatosságunkat, ezek mellett pedig javítja a tartásunkat, a keringésünket, a légzésünket, a kiválasztásunkat és egészségünkre is számos pozitív hatást gyakorol.
A kismama jóga egy finom megközelítési mód, ahol mind testi, mind szellemi téren segítségünkre vannak a szülést megelőző időszakban, illetve segítenek felkészülni arra. A jóga már jóval a szülés előtt rugalmasabbá és erősebbé teszi a testünket, javítja a testtartásunkat és segít, hogy megtaláljuk a számunkra legkényelmesebb pozíciókat. Lecsendesíti az elmét, így a szülés alatt könnyebben tudunk koncentrálni, könnyebben alkalmazzuk a már bevált légző technikákat, amelyek segítik a szüléshormonok áramlását.

Terhes torna

A terhestorna egy speciális torna, amely segít megelőzni a helytelen testtartás kialakulását, amellett serkenti a vérkeringést és enyhíti a várandóssággal együtt járó kellemetlen tüneteket és panaszokat, mint például a hátfájás. Segít a testi-lelki egyensúly, a belső harmónia megteremtésében és megőrzésében. A terhestorna alkalmával is külön figyelmet fordítanak a relaxációra, a lazítási technikákra, és a szülés alatti helyes légzéstechnika elsajátítására.

Ősi vajas asszonyok hagyományai szerint ha a kismama a 36. hét környékén elkezd málnalevél teát fogyasztani,, annak a forrázott levét, akkor az segít fellazítani a kötőszöveteket és így egy esetleges gátmetszés elkerülésében nagy szerepe lehet. Ki szabad próbálni, de tájékoztassuk az orvosunkat, kérjük ki tanácsát.


 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.10 09:58:32
Szia Melinda, nem hiszem, hogy ez a vajúdás jele, de az biztos, hogy közel van a szülés. A méhed és az egész szervezeted éppen felkészül a szülésre, ezért érzed ezeket a kellemetlenségeket. Ne aggódj, amikor elkezdődik a vajúdás, azt minden kétség nélkül fel fogod ismerni :) Jó egészséget és könnyű szülést kívánok.

Melinda 2010.12.08 15:16:16
38.dik terhességi hetet töltöm és napok óta fáj a hátam és a hasam ugyanazon a ponton és általában csak délután és kitart egész estig. Lehet ez már a vajúdás jele. Ct vizsgálat teljesen negatív.