Bárányhimlő terhesség alatt

A bárányhimlő betegség

A bárányhimlő nagyon ragályos, fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed és a használati tárgyak is lehetnek közvetítők. Kb. 14-21 nap a lappangási ideje, azután jelentkeznek az első kiütések. Lefolyási ideje nagyjából 1-2 hét.

Tünetei között nem csupán a viszkető pöttyöket tartjuk számon, gyakori a nem túl magas láz, esetleg hőemelkedés, gyengeség, étvágytalanság és hasmenés.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Gyermekeknél enyhe lefolyású, felnőtteknél viszont komoly szövődményekkel is számolhatunk. Ezek lehetnek pl. vírus okozta tüdőgyulladás, fájdalommal járó izületi gyulladás, szívgyulladás, melyet szívzörej kísér, májgyulladás, 1-2 héttel később pedig agyvelőgyulladás is előfordulhat.
 
Get the Flash Player to see this player.


Bárányhimlő kismamáknál

A megbetegedés mind a várandós anyuka, mind a kisbaba számára fokozott kockázatot jelent.

Fontos ezért, hogy ha még nem voltunk bárányhimlősek és szülés előtt állunk, akkor alkalmazzunk védőoltást az esetleges fertőzés elkerülésére, minimum 3 hónappal a teherbeesés előtt.

A várandós kismamáknál egyes szövődmények is gyakrabban kialakulhatnak, pl. amelyek a tüdőt érintik. Ha a gyermek méhen belül vészeli át a bárányhimlőt, akkor bizonyos mértékben védettnek tekinthetjük.

A harmadik terhességi hónaptól átvészelt betegség kockázata a magzatra nézve már igen csekély, viszont ez időben még a baba szervei fejlődnek, és könnyen születési rendellenességhez vezethet az ekkor elkapott bárányhimlő.

Ha a szülés előtt 5 napon belül, vagy az azt követő 2 napban betegszik meg a kismama, az ismét nagy kockázatot jelent, hiszen ekkor ismét nagy vírusmennyiség juthat a baba szervezetébe.

Nem jelent viszont kockázatot a terhesség alatt kialakult övsömör, mert nem jut vírus a véráramba. A kismama által termelt ellenanyag pedig védő hatást fejthet ki az újszülöttre, ha a csecsemő szopik.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: