Terhesség és gyógyszerek

Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy valamilyen gyógyszert szinte mindenki szed. Sokszor dobáljuk magunkba szinte számolatlanul egy-egy fejfájás során a fájdalomcsillapítókat vagy a különféle enyhe altatókat, nyugtatókat - bármit amikhez vény nélkül hozzáférhetünk a patikákban. Az állandó gyógyszerszedésről sem kell sokat beszélni,tudjuk, rengeteg betegséget nem lehet gyógyítani, csak folytonos gyógyszerezéssel tünetet kezelni, kordában tartani.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Legyen alkalmi vagy rendszeres, de egyszer minden nő életében eljön az a nap mikor már nem lehet meggondolatlanul pirulákat szedegetni, hanem inkább kibírjuk a fájdalmat, alternatív módot keresünk és az állandó gyógyszereink hatásáról is újra felvilágosítást kérünk az orvosunktól, hiszen már más állapotban vagyunk.

A terhesség ideje alatt - főleg az első három hónap a legveszélyesebb - hiszen ilyenkor fejlődik ki a szív, az agy, a csontváz. és a legtöbb gyógyszer a méhlepényen át eljuthat a magzati vérkeringésbe és a magzatot akár nagyon súlyosan, maradandóan károsíthatja. A szülész-nőgyógyászunk ismeri legjobban a magzatunk és a mi állapotunkat ezért csak ő rendelheti el, hogy mikor, milyen gyógyszert és mekkora dózisban szedhetünk.

Nemcsak a várandóság alatt kell odafigyelni a gyógyszereinkre, hanem utána is. A szoptatás alatti óvatossággal is óvhatjuk gyermekünket, hiszen a gyógyszerek az anyatejben is kiválasztódnak és nem képesek feldolgozni, méregteleníteni még, ezért ha indokolt akkor a szoptatást inkább fel kell függeszteni.

Ne feledjük, kérjünk segítséget, mert a döntéseket gyógyszerekkel kapcsolatban a szülész-nőgyógyászunk mérlegeli, mi ne kockáztassuk születendő gyermekünk egészségét tudatlanul és felelőtlenül.


 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: