Bőrünk mindent felszív, mit kenjünk rá?

Ahhoz, hogy megértsük a bőrön keresztül felszívódó méreganyagok mechanikáját, elengedhetetlenül fontos ismerni azt a tényt, hogy ami bőrünkön áthatol, az akadálytalanul eljut a véráramba is.

Mivel a véráram minden egyes szervet elér, ezért a bőr felszínére kent kozmetikumok egészségtelen, szintetikus adalék anyagai szintén eljutnak létfontosságú szerveinkhez.

Azt a tényt is érdemes ismerni, hogy a babáknak, születésük pillanatában, és még utána jó ideig, nincs teljesen kifejlődve a bőrfelszínük, ez folyamatosan fejlődik és alakul ki, amíg felnőttek nem lesznek.

Ezáltal a babák bőre sokkal nagyobb áteresztő képességgel rendelkezik, mint egy felnőtt emberé, ebből adódóan jóval gyorsabban és jóval nagyobb mennyiségben jut el a méreganyag a különböző létfontosságú szerveihez, mint egy felnőtt ember esetében.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ehhez még hozzávehetjük azt a tényt, hogy a babák testmérete, illetve testsúlya jóval kisebb a felnőttekénél, ezért a százalékos arány, a bejutott méreganyag tekintetében jóval nagyobb lesz, mint a felnőtteknél, ebből adódóan az esetleges károsodás is sokkal nagyobb az ő esetükben.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a babák immunrendszere is fokozatosan fejlődik, tehát a védekező képességük közel nincs azon a szinten, mint a felnőtteké, ezzel szemben a szervezetükbe jutó méreganyag százalékos aránya jóval nagyobb.

Ebből következően a babák jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve a kozmetikumokban található méreganyagok által, ami persze nem jelenti azt, hogy a felnőttek biztonságban lennének.

Az egyik legnagyobb veszélyt a kőolajszármazékok okozzák, amiről egy külön írásban részletesen szólunk az elnevezésekkel, a rövidítésekkel és a mellékhatásokkal együtt.

Amikor a babának akarunk venni valamilyen kozmetikumot, fürdetőt vagy valamilyen krémet, mindenképpen tüzetesen vizsgáljuk át az összetevőket, hogy ki tudjuk szűrni a kőolajszármazékokat.

Azonban nem elegendő csupán a baba kozmetikumait megvizsgálni, hiszen a kismama szervezetébe jutó méreganyagok legalább olyan fontosak, mivel minden vegyi anyag, ami a kismama véráramába bekerül, az óhatatlanul az anyatej összetevője lesz.

Nagyon sok kismama anyatejét megvizsgálták, és sajnos roppant sok szintetikus adalékanyagot találtak a legtöbb esetben a tejben, és ebből adódóan mindenképpen bejut a baba szervezetébe, még akkor is, ha az ő kozmetikumukra nagyon odafigyelünk.

Ezek a méreganyagok sokkal nagyobb károkat tudnak okozni, mint azt valaha is sejthettük volna, ezért most már felelősségünk odafigyelni ezekre.

Milyen jelzésekből tudatjuk azt, hogy valami tényleg biokozmetikum és a fent felsorolt összetevőket nem tartalmazza? Kattints ide, ha kíváncsi vagy!
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: