Egészséges terhesség

A várandós kismamák nagy része tisztában van azzal a ténnyel, hogy minden anyag, mellyel kapcsolatba lép, ezáltal bejut a szervezetébe, az a magzathoz is eljut, mivel a véráram óhatatlanul eljut a babához.

Régebben még élt az a tévhit, hogy a méhlepény megóvja a magzatot a káros anyagoktól, mivel felfogja azokat, ám már évekkel ezelőtt bebizonyosodott, hogy ez valóban tévhit volt, erről szó sincs valójában.

Ebből adódóan a kismamának alaposan mérlegelnie kell, hogy terhessége alatt milyen ételeket, italokat fogyaszt, ám ezen kívül is van számos tényező, melyek talán fel sem merülnek benne, hogy káros hatással lehet fejlődő magzatára.

A következő gyártó cégek veszélyes vegyszerektől mentes termékeket állítanak elő: IKEA, Futon Company, Marks and Spencer, Playmobil, Reebook, Nike, Puma, TESCO termékek, Persil, Cif, Body Shop termékek, Clinique, Nivea, Weleda, dr. Hauschka, Amway

Takarítás

A kismamák nyilvánvalóan legalább olyan gyakran takarítanak, mint terhességüket megelőző időszakban, de gyakran előfordul, hogy terhesség alatt még alaposabbak a tisztítószereket illetően, és még sokkal károsabb fertőtlenítő szereket alkalmaznak.

A takarításnak vannak káros mellékhatásai, melyek a tisztítószerek hatásából adódnak, ami nem azt jelenti, hogy terhesség alatt nem kell takarítani, csupán azt jelenti, hogy alaposan meg kell fontolni milyen tisztítószereket alkalmazzanak a kismamák.

Tudni kell azt, hogy egy liter tisztítószerben átlagosan 10% kőolajhulladék található, mely bőrön keresztül felszívódva, valamint belélegzés útján bekerül a véráramba, és óhatatlanul eljut a magzat szervezetébe.

Érdemes terhesség és szoptatás ideje alatt olyan tisztítószereket alkalmazni, melyek természetes alapanyagokból vannak előállítva.

Szépség – hajfestés

Nagyon sok kismama festi a haját, ami nem biztos, hogy jót tesz a magzatnak, hiszen hajfestés során a fejbőrön át felszívódik rengeteg vegyszer, valamint a hajfestés művelete alatt a kismama belélegzi a felszabaduló, levegőbe jutó vegyi anyagokat.

Nincs bizonyított kísérlet alapú tény arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben árt a hajfestés a babának, ezért érdemes óvatosnak lenni, és legalább a terhesség első 12 hetében tartózkodni a hajfestéstől.

Érdemes tartós hajfesték helyett színezőanyagokat használni, esetleg hennát, valamint van egy-két hajfesték típus, ami természetes anyagokból van előállítva. Igaz, hogy ez kissé nagyobb anyagi áldozatot követel, mert ezek a speciális hajfestékek valamivel drágábbak, ám az egészség érdekében érdemes áldozni, ha már mindenképpen a vásárolt hajszínhez ragaszkodik a kismama.

Szépség – smink

Smink tekintetében valamivel egyszerűbb a helyzet, mivel ma már kaphatók ásványi eredetű színes kozmetikumok, melyek nem tartalmaznak egyáltalán szintetikus vegyi anyagokat.

Nyilvánvalóan, ezek a kozmetikumok kicsit drágábbak, mint a régóta ismert, általános márkák, ám ezek használatával teljesen biztos lehet abban a kismama, hogy bőrén keresztül nem szívódik fel semmilyen káros anyag, mely a magzat fejlődését befolyásolná.

Szépség – kozmetikus

A kozmetikus kezelések nem ártalmasak a terhesség alatt, főként ha arctisztításról, masszázsról van szó, ám a kozmetikusnak mindenképpen tudnia kell a várandósságról, hogy véletlenül se alkalmazzon olyan anyagokat, melyek esetleg befolyással lehetnek a magzat fejlődésére, mint például alga, fahéj, és egyéb anti-cellulit anyagokat, mivel ezek vérbőség fokozó hatásúak.

Amit kifejezetten nem szabad terhesség alatt, az ultrahangos kezelés, galvános kezelés, valamint az elektromos izomstimuláció, mivel ezek izom összehúzódást idézhetnek elő a méhben.

Gyógyszerek

Előfordul, hogy a terhesség ideje alatt a kismama megbetegszik. Ilyen esetekben tenni kell valamit, hiszen maga a betegség akár károsabb hatással is lehet a magzatra nézve, mint a gyógyszer, amit nem szed be a kismama, főként, ha lázas állapottal jár.

Mivel semmilyen gyógyszer szedése nem javasolt terhesség alatt, de valamilyen megoldással élni kell, ha bármi probléma van, ezért az egészséges terhesség érdekében ilyen esetekben homeopátiás készítmények javasoltak.

Kertészkedés

A kismamák számára nincs megtiltva a kertészkedés, csupán nagyobb odafigyelést igényel.

A fertőzés elkerülése érdekében, minden esetben kesztyűben kell végezni a kerti munkálatokat, továbbá terhesség ideje alatt nem ajánlott rovarirtó vegyszereket alkalmazni, mivel azok bőrre kerülve, valamint belélegezve bejutnak a kismama szervezetébe, és esetleg problémákat okozhatnak a magzat fejlődésében.

Elektroszmog

Terhesség ideje alatt érdemes visszaszorítani az elektromos eszközök használatát.

Nem feltétlenül kell egész álló nap mobiltelefont használni, ki lehet iktatni az esetek döntő többségében a mikrosütő használatát, valamint tévénézés helyett egyéb programokat is ki lehet találni.

Nem szükséges visszatérni a száz évvel ezelőtti állapotokhoz, csupán a felesleges elektromos eszközhasználat nem javasolt.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: