Méh növekedése

Egy egészséges nő méhének átlagos súlya negyven gramm. Ez a súly a terhesség ideje alatt, jobban mondva a terhesség végéig hozzávetőlegesen kilencszáz grammra növekszik. Ez ötszázszoros növekedés, mely elképesztő számadat.

A terhesség korai szakaszában nem feltűnő a változás kívülről tekintve, mivel a méh és a magzat akkor még a kismedencében található.

A terhesség negyedik hónapjában a méh teteje, a fundus elkezd kiemelkedni a kismedencéből a köldök magassága felé.

A terhesség hetedik hónapjában a méh teteje már jóval a köldök felett található, mely változás kívülről jól látható, és a kismama is erősen érzékeli, ugyanis a méh nyomást gyakorol a bordákra, a gyomorra és egyéb szervekre egyaránt.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Ez a méh növekedés okozhat légzési nehézségeket, emésztési zavarokat, hiszen a méh teteje mechanikusan nyomást gyakorol a gyomorra. Ezt étvágytalanság, émelygés kísérheti, de természetesen ez minden kismama esetében más méreteket ölt, van aki könnyedén veszi az akadályokat, van aki viszont a hetedik hónaptól már szinte csak pár falatot képes egyszerre enni.

A méh növekedése természetes dolog, és egyáltalán nem érdemes a kísérő tüneteket betegségként felfogni, sokkal inkább mozgással és emelt vitamin adagokkal kell a helyzeten könnyíteni.

Az sem utolsó szempont, hogy mennyire könnyen emészthető és értékes tápanyagokat vesz magához a kismama, hiszen a méh nyomást gyakorol a gyomorra, nem szükséges ezt még nehezen emészthető vagy értéktelen tápanyagokkal feleslegesen terhelni.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a méh és a magzat már olyan súllyal rendelkezik, hogy egyáltalán nem mindegy a kismama testhelyzete.

Ebben az időszakban már nem javasolt a háton fekvés, mert a méh és a magzat súlya olyan mértékű nyomást gyakorolhat az erekre, melyek akadályozzák a normális vérkeringést.

Azon túl, hogy akár maradandó keringési zavarokat is okozhat a kismama számára, érdemes figyelembe venni, hogy a magzat a vér által jut hozzá a tápanyaghoz és az oxigénhez egyaránt. Amennyiben ezt a kismama háton fekvés által akadályozza, akár maradandó károsodást is okozhat a baba számára az oxigénhiány által.

A terhesség utolsó heteiben a méh lejjebb ereszkedik és a baba beilleszkedik a medence bemenetbe. Ez általában megkönnyebbülés a kismamának, mert megszűnik a gyomrára nehezedő nyomás, és ismét normális mennyiségű tápanyagot képes magához venni egyszerre.

A kellemetlen velejárója azonban az, hogy innentől kezdve a méh és magzat nyomása a húgyhólyagra nehezedik, melyet a kismama szinte folyamatos vizelési ingerként érzékel, továbbá a normál sebességű gyaloglás is akadályozva van.

A fent leírt változásokon megy át a méh növekedése a terhesség időszaka alatt, melyet érdekes megfigyelni, főként ha a kismama tudja, hogy mikor mi történik vele és a magzattal.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: