Létfontosságú D-vitamin

A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, ma már „csak” a mennyiséggel kapcsolatos viták okoznak fennakadást és néhol nagy port kavarnak, melyben csupán egészségünk a tét.

A vitaminokkal kapcsolatos mennyiségi kérdések már évek óta viták forrásául szolgálnak, mivel nyilvánvalóan nagyon sok érdekszervezet létezik, akiknek egyáltalán nem áll érdekében, hogy teljesen egészséges legyen a társadalom legtöbb tagja, hiszen akkor nagyon sok szakma válna feleslegessé.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A D-vitamin különösen fontos kérdés, mivel nagyon sok hiánybetegség létezik, és ebben főként a kismamák és a csecsemők a legfőképpen veszélyeztetettek.

Ennek ellenére mégis rengeteg tévhit létezik, amit sajnos ma még a gyermekorvosok is megerősítenek, így a kismamák önhibájukon kívül közel nem tesznek meg mindent a baba egészségéért, holott ennek csupán a félretájékoztatás az oka.

Orvosok által javasol napi mennyiség csecsemőknek és kismamáknak

A D-vitamin egy olyan vitamin, mely folyamatosan jelen van a szervezetben, és a cél egy optimális szint fenntartása. Amennyiben egy ember szervezetében túl alacsony a D-vitamin hiány, akkor azt először optimális szintre kell emelni, azután szinten tartani.

Ebből adódóan nem is igazán érthető, hogy javasolhatnak általánosan minden csecsemő és kismama számára ugyanolyan mennyiséget, holott a szervezetükben a D-vitamin szint teljesen eltérő.

Jelen pillanatban az orvosok a Vigantol cseppeket javasolják, abból is napi egy cseppet a babának, mely hozzávetőlegesen 1000 NE. Ahhoz, hogy egy baba egészséges maradjon, ha szervezetében normál szinten van a D-vitamin, akkor is napi 1200 NE szükséges számára.

Ebből láthatjuk, hogy a napi 1000 NE, tehát az egy csepp, folyamatos csökkenéshez vezet.

Ennél sokkal rosszabb, hogy a terhes kismamák számára az ajánlott napi bevitel 600 NE, ez a mennyiség található a magzatvédő vitaminokban is, mely elképesztően kevés, és óhatatlanul D-vitamin hiányhoz vezet, nem csak a kismamánál, de a születendő csecsemőnél is.

Arról, hogy milyen problémákhoz vezet egy újszülött számára a D-vitamin hiány, lentebb bővebben írunk.


Ha pótolni szeretnéd a vitaminforrásaidat vagy csak érdeklődsz a vitaminok iránt, akkor kattints ide!

D-vitamin tévhitek

Elsődleges tévhit D-vitaminnal kapcsolatban a túladagolás, illetve a D-vitamin mérgezés, mely tévhit még ma is él, holott már többször bizonyítva lett mit is jelent ez pontosan, és miért nem kell félni a túladagolástól.

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért mindig félelem övezi a túladagolással kapcsolatos álláspontokat. Pontosan ezért tudományos kísérletek indultak D-vitamin túladagolással kapcsolatban, és az eredmények nem várattak magukra sokáig.

A kísérletben részt vevő alanyok első napokban napi 10ezer NE D-vitamint kaptak, ami jelenleg 15-szöröse annak a mennyiségnek, amit kismamáknak ajánlanak hivatalosan.

Erre a mennyiségre semmilyen reakció nem jelentkezett egyetlen esetben sem, ezért a kísérlet további szakaszában duplájára emelték a mennyiséget, ami hivatalos álláspontok szerint már valóban brutális mennyiségnek minősül. A duplázott szakaszban enyhe tüneteket mutattak az alanyok, melyek leginkább allergiás reakciónak minősülnek, de még mindig nem mérgezésnek, holott nézzük meg, hogy a mennyiség olyan magas, hogy a hivatalos szervek szerint ezt már nem is szabadna túlélni.

Ennyi a tény a D-vitamin mérgezéssel kapcsolatban, tehát, kedves kismamák, ha a baba véletlenül a teljes üveg Vigantol cseppeket megissza, akkor is maximum kiütéses lesz, valamint enyhe hányingere lehet, de mégis mekkora erre az esély, hogy egy pár hónapos csecsemő fogja a vitaminos üveget, és azt megissza.

Félelemre semmi ok, egészen nyugodtan mindenki megemelheti a baba D-vitamin adagját.

Kismamák esetében a napi 2000 NE sem elegendő, még ez sem emeli meg olyan mértékben a szervezet D-vitamin szintjét, ami optimális lenne a baba szempontjából, ehhez legalább 5000 NE szükséges (öt csepp Vigantol).

D-vitamin hiánybetegségei

Legalább száz betegség esetében kimutatták, hogy elkerülhető lett volna, ha a szervezet D-vitamin szintje jóval magasabb, tehát a D-vitamin hiány hozzájárul a betegségek kialakulásához és rontja a szervezet immunrendszerét.

Nagyon sok újszülött esetében a születéskori tüdőgyulladás elsődleges oka, hogy a kismama D-vitamin szintje jóval az optimális alatt van. Amennyiben ezt a kismama helyreállítja a terhesség alatt, azzal nagymértékben hozzájárul, hogy semmilyen légúti problémája ne legyen a babának.

Ma már az is bizonyított tény, hogy a D-vitamin hiány nagyon sok esetben segíti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezen kívül a gyengébb immunrendszer okán megrövidíti az élettartamot, valamint még sok megbetegedéshez vezethet, melyek elkerülhetők lennének.

Az immunrendszer és a D-vitamin szinten tartásához egész nyugodtan 5000 NE D-vitamint be lehet vinni a szervezetbe naponta, akár éveken keresztül, mely okán elkerülhetők az influenzás megbetegedések, valamint nagyon sok fertőzés, továbbá minimálisra csökkenthető a rákos megbetegedés kialakulása.

Fenti tények olvasata után mindenki eldöntheti saját maga, hogy bízik a régi hagyományos alacsony D-vitamin adag alkalmazásában, vagy ténylegesen tesz valamit saját maga és babája egészsége érdekében.


Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: