A terhesség 26.hete

32cm közeli hosszal és 800 grammal lakik már bent a kicsi a hasadban.

Az agyhullámok fejlődésének köszönhetően még érzékenyebbé válik a hangokra és előfordulhat, hogy ritmusos mozgással reagál a hallott hangokra. Szemhéjai nyiladoznak, így már érzékeli a világosság és sötétség közötti különbséget. Kialakul a szemszíne is.

Ugyan kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemekkel jönnek világra az újszülöttek, de ez az első hat hónapban változhat.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Hasad viszketését a bőr feszülése okozza, viszont ha ez tartósan fennáll, szólj kezelőorvosodnak. Használj igazán jófajta olajakat, akár testolajak, ha lehet búzacsíra, és oliva olajat. Ha ajánlhatjuk, inkább kerüld el az illatosított és kőolajszármazékokkal alkohollalal készített ismert testápolókat, mert ezekben sok sok olyan felelsleges anyag van ami a bőrödből is felszívódik és most erre semmi szüksége a magzatodnak. Cska a mai ipar erről nem közöl igaz adatokat.

Ha csalánkiütésre emlékeztető kitüremkedéseket észlelsz, az a máj rossz működésére utalhat, ebben az esetben mindenképpen kivizsgálásra van szükség.

Egyre kényelmetlenebb az alvás? A duzzadt lábak és a nagy has miatt nehezen találod meg az alváshoz kényelmes pozíciót. Párnákkal segíthetsz ezen, a lábak és a has megtámasztásával. Fontos, hogy minél többet tudj nyugodtan aludni, de minél kevesebbet feküdj a hátadon.

A háton alvás, háton fekvés csak mértékkel megengedett, mivel ekkor a baba saját súlyával ránehezedik és megnyomja a leszálló fő artériádat, ami ellátja a testedet és a magát babát is oxigénnel, ezért ezt a testhelyzetet maximum 10-15 percig engedd meg magatoknak és inkább fordulj e loldalra, tégy egy törülközőt a pocak alá, hogy a csípődet ne húza előre a súlya.

Tipp: Az oldalt fekvő testhelyzet, jó anatómiai párnával a nyak megtámasztásával sokat segít. Ha nincsen jó ágyatok otthon, akkor azt is meg kellene oldani ha lehet, mert a jó alvás csak jó ágyban lehetséges. És a baba érkezését követően ebből lesz a legkevesebb :)))
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: