Terhességi vizsgálatok a második trimeszterben

A 12-24. hét

Terhességi cukrobetegség ellenőrzése: a 12. hét után történik a diabétesz vizsgálat abban az esetben:
  • ha a kismamának előzőleg nagysúlyú gyermeke született,
  • megmagyarázhatatlan vetélése volt,
  • cukor van a vizeletében vagy
  • közeli rokona cukorbetegségben szenved.
A korai szűréssel idejében megállapítható az esetleges terhességi diabétesz, aminek azonnal megkezdődő kezelésével minimalizálható a betegség magzatkárosító hatása. A lappangó cukorbetegség sajnos éppen a terhesség alatt alakulhat egy életre szóló problémává - amely azonban megfelelő kezeléssel és diétával nem gátolja meg a normális, megszokott életvitelt.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A terhes nőben az inzulin nevű hormon (mely a vér glükóz szintjét hivatott csökkenteni) a különböző ellentétes (vagyis cukorszintet emelő) hatású, nagyobb mennyiségben termelődő hormonokat már nem képes kompenzálni, ráadásul a méhlepény is inzulinbontást végez. A magas vércukorszint káros hatása nem csak az anyuka, de gyermeke életét is veszélyezteti: gyakori a koraszülés vagy az 5 kg-nál nagyobb születési súlyú (és sajnos különböző betegségektől szenvedő) magzat. Emiatt elengedhetetlen a glükózszint rendszeres ellenőriztetése, a megadott diéta betartása, aminek hála egészen minimálisra csökkenthető a magzatkárosodás veszélye.

Ultrahangra menni is ebben az időszakban ajánlott, ezáltal derül fény a magzat életviszonyaira, pontos korára, ekkorra a durva fejlődési rendellenességek is felismerhetőek.

A 16-18. hét között újabb vérvizsgálatra készüljünk, ekkor mérik az anyai vér AFP szintjét.

Az AFP, vagy más néven alfafötoprotein a magzat mája által termelt fehérje, ami a méhlepényen át az anya vérébe kerül. Normálistól eltérő szintje különböző fejlődési rendellenességeket (velőcső-záródási rendellenesség, Down-kór) jelezhet (megjegyzendő, hogy korántsem mindig jelent ilyen súlyos betegséget az átlagosnál magasabb AFP érték, ugyanakkor normális AFP szint mellett is előfordulhatnak a fenti elváltozások).

Elérkezett az ideje a második ultrahangnak, immár az AFP eredmény birtokában. Ez lesz az úgynevezett genetikai ultrahang, amely a magzat nyaki redő vastagságát méri meg illetve a gerinccsatrona fejlődési állapotát.

A 22-28. héten, mint mindig, most is lezajlanak az alapvizsgálatok (vér, vizelet, testsúly stb.). Panaszmentesen is ajánlott résztvenni hüvelyi vizsgálaton.

Ha eddig nem tettük volna, mostantól fokozottan figyeljünk oda étrendünkre, a védőnő/orvos/dietetikus tanácsait ezen a téren is fogadjuk meg.

Harmadik trimeszter orvosi vizsgálatai
CTG, magzati szívhang ellenőrzése
Felkészülés a szülésre a szülésznővel
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: