A terhesség 6. hete

Ezen a héten az embrió összes főbb szerve kialakul, csak még fejletlen állapotban vannak. De a végtagjai is megnyúlnak, az ízületek is kezdenek kialakulni.

Már több mint fél cm hosszú a fejtől a farok részig. Mindig ezt mérik hosszaként, ez a CRL (Crown-Rump Length- fej-far hossz). Csöppnyi szíve már szabályosan, erőteljesen ver.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A 6-8. héten kerül sor az első találkozásra az orvossal és az ultrahang vizsgálatra, melynek során megállapítják a szülés várható időpontját, bár vannak orvosok, akik csak 2 menstruáció kimaradása után, tehát csak a 8. héttől hajlandóak fogadni a kismamákat, hogy minél jobban kiszűrjék a „hamis terhességet".

Hogy is néz ki az első orvosi vizsgálat?

A vizeletedből mérik többek között a fehérje és HCG szintet, ellenőrzik a vérnyomásodat, megmérik a súlyodat. Vérvétellel is megállapítják a terhességed, illetve az Rh-faktorodat, és az általános vérképellenőrzés mellett különböző betegségekre, hajlamokra tesztelik a véred az esetleges veszélyek kizárására érdekében, s ezért veszik fel a családi kórtörténeted is.

Ultrahangos vizsgálattal megállapítják, hogy hány hetes vagy és mikorra várható a szülés. Csak az első vizsgálat ilyen hosszadalmas, a többi nem lesz ennyire macerás.

A hormonszintek emelkedésével ezen a héten már eléggé erősek az émelygések, hányingerek és ugyan reggeli rosszullétként emlegetik, de egész nap jelentkezhetnek a tünetek.

Az egyik legfontosabb szakasz az embrió állapot a babád életében, mivel a főbb szervek ekkor alakulnak ki, tehát fokozottan figyelj és vigyázz magatokra!
 
Tovább >>

Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.11.23 08:01:24
Kedves Böbe85, négy teszt és egy orvosi vizsgálat után, melyek egybehangzóan negatív eredményt mutatnak biztos lehetsz benne, hogy nem vagy terhes.

Böbe85 2010.11.22 23:28:24
Az orvos az együttlétet követő 6. héten vizsgált meg, de csak kézzel, nem csinált ultrahangos vizsgálatot. Azt mondta nem érzi, hogy megnövekedett volna a méhem. 4 tesztet csináltam ez idő alatt, és mindegyik negatív lett. Most már biztos lehetek abban, hogy nem vagyok terhes?