A terhesség 4. hete

Ezen a héten jönne meg a menstruációd, amennyiben nem lennél várandtós. A terhesség első, leginkább ismert jele, hogy kimarad a havi vérzésed. De ez még nem jelent biztos információt, mivel ennek más okai is lehetnek. Stressz, nagyfokú testsúlyváltozások és a petefészekciszta is lehet rendszertelen vérzés okozója, aminek következményeképp néha több hónapra is kimaradhat a menstruáció. De az otthon végezhető terhességi tesztek, amelyek a HCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből, ezen a héten már biztosan pozitív eredményt mutatnak, amennyiben teherbe estél.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


A HCG (humán chorio-gonadotropin) egy a méhlepényben termelődő fehérjehormon, mely a sejtszövetek kialakulását, a peteérést és az ovulációt segíti, s a magas HCG termelődés akadályozza meg a menstruációt is. A 3-4. héten a HCG értéke kb. 3-50 mIU/ml. Ha pozitív lett a teszt, vagy nem bízol az otthoni tesztekben (97 %-os megbízhatóságúak), akkor az orvos vértesztből vagy ultrahangos vizsgálatból meg tudja állapítani terhességed állapotát.

Fontos megjegyezni, hogy az otthon elvégezhető terhességi tesztekérzékenységüktől függően különbözőek. Különböző szintre van beállítva a HCG szint mérésük. Ezért megeshet, hogy negatív eredményt kapsz, pedig terhes vagy, csak még nem termelődött elég gyorsan a HCG szint (mindenképp érdemes pár nap múlva újra elvégezni ezért).

A terhességi hormon egyébként a 4. héttől kezdve elég gyors ütemben kezd el termelődni, s a 8-10. héten éri el legmagasabb szintjét, azután elkezd csökkenni. Ez így normális, viszont ha nagyon gyorsan kezd zuhanni a szint, az vetélésre utal.

A HCG szintjéből állapítják meg azt is, hogy hány magzat fejlődik benned, mivel ikrek esetében jóval több HCG-t termel a szervezeted.

A vérteszt arra is jó, hogy kiszűrjék az esetleges komplikációkat, születési rendellenességeket. Az ultrahangos vizsgálat pedig ezen a héten már meg tudja mutatni a kis zsákot, amiben az embrió fejlődni kezd.

Tovább: A megjelenő terhességi tünetekre a 4. héttől kezdve
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2010.12.22 10:42:54
Szia EW, a két ünnep között csinálj egy terhességi tesztet, az megadja majd a választ, hogy terhes vagy-e. A tünetek attól is lehetnek, hogy nagyon szeretnél babát, ez nem ritka, hogy ilyenkor terhes tüneteket tapasztal valaki. Tehát, teszt, azután ha pozitív, lehet menni orvoshoz.

ew 2010.12.21 15:32:48
Helo.azt szeretném kérdezni,hogy november 26-kán menstruáltam azóta sokszor próbálkoztunk,mert nagyon szeretnénk kisbabát.jelentkeztek nap bármely szakaszában émelygés,hányinger,de nem hányok,mellfeszülés és fáj is,fej fájás,és az utóbbi időben fáradtabb vagyok.eddig menstruáció előtt csak a derekam és hasam alatt fájt,de mellfeszülés nem volt.a mellfeszülés most utóbbi két menstruációm óta jelentkezett.két menstruáció közepén meg olyan mintha már mindjárt megjön de még nem kellene mert még csak akkor múltam el.jobban megérzem az illatokat.2 napja pedig a hasam olyan mintha fel fúvódtam volna ,ha leülök akkor érzem meg ha lefekszem és oldalra fordulok.levegőt gyorsabban veszem és mélyebben.ha látom valaki eszik úgy érzem muszáj vagyok megkóstolni.

Szifó 2010.11.26 18:47:16
Kedves Anonym! Köszönöm válaszod, így legalább megnyugodtam :).

anonym 2010.11.26 08:19:35
Szia Szifó, a tüneteidet mondhatjuk normálisnak, nagyon sok várandósság elején tapasztalható. A pecsételő vérzés elsősorban a hormonháztartás megváltozása miatt van, ha ez nem tényleges vérzés, akkor nincs gond.
A bal oldaladon lévő enyhe fájdalom két okból lehetséges, ha az alhasi tájékon érzed a kellemetlenséget, akkor az csupán a méh tágulásának tünete, ilyen előfordul. A legjobb, ha ilyenkor pihensz kicsit, más megoldás nem nagyon van rá, semmiképpen ne szedj be semmilyen fájdalomcsillapítót.
Az is előfordul, ha feljebb fáj a bal oldaladon, körülbelül a bordáid alsó részénél, akkor az a kiszáradás első tünete, ami azt jelenti, hogy nem elegendő a szervezetednek a bevitt folyadék. Szénsavmentes ásványvizet vagy tisztított vizet javasolok, és ebből jó sokat, várandósan sokkal több folyadékra van szükséged.
Ha a tünetek súlyosbodnak, akkor ne várj tovább, menj el orvoshoz, hamarosan úgyis sort kell kerítened rá.

Szifó 2010.11.25 19:40:57
Sziasztok!Három napja kellett volna megjönnie, két terhességi tszt is pozitív lett. Kérdésem, hogy normális dolog az, hogy egy napig barnás vérzésem volt, és enyhe fájdalmat érzek a bal oldalomon? Félek, hohy nehogy méhen kívüli terhességem legyen.

erzsike 2010.10.26 17:00:59
Igen,segitettél,köszönöm szépen!

anonym 2010.10.26 10:49:04
Szia Erzsike, most elméletileg egy magzatvédő vitamin márkát kellene mondanom, inkább azt mondom én mit szedtem.

Vettem olyan multivitamint, amit természetes anyagokból állítanak elő, több cég is forgalmaz ilyet. Ebből szedtem hozzávetőlegesen másfélszeresét a napi ajánlott mennyiségnek, plusz emellett szedtem kalcium-magnéziumot, ez nagyon fontos, hiszen nem elegendő, amit egy multivitamin tartalmaz.

A magzatvédő vitaminok szerintem kevés mennyiséget tartalmaznak, és ráadásul a megváltozott hormonháztartás miatt nagyon sokszor lehet hallani, hogy fokozza a hányingert, és sok kismama nem is bírja ezeket, de a legfontosabb, amiért én hanyagoltam, mert szintetikus alapanyagúak, és nem hinném, hogy ez annyira jót tenne a magzatnak.

Remélem tudtam segíteni :)

erzsike 2010.10.26 10:40:55
Sszerintetek melyik a legjobb multivitamin terhesseg alatt,melyik védi jobban a babát?