25. hét változásai a terhességedben

Egyre életképesebb és erősebb 700 grammos baba ficánkol a pocakodban :))

Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a pici légző mozgásai rendszeresednek.

A gerinc szerkezete és a csontozat egyre erősebb lesz, s javul a kézügyessége is, teljesen ökölbe tudja már szorítani kis kezeit. A bőre már kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. A látványos súlygyarapodástól kényelmetlenül érezheted magad.

Nem csak azért szedsz fel több kilót terhesség alatt, mert az étvágyad igencsak megnő. A hízásért felelős a szervezet magzat-védő viselkedése is, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, s ennek kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>


Nem beszélve arról, hogy várandósság alatt nyilván csökkenteni kell a testedzések intenzitását. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig 9-11kg. Ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, és folyamatosan mozogsz, nem okoz majd nagy gondot a szülés után a tested eredeti állapotának elérése.

A székrekedés is általános velejárója az áldott állapotnak. Rost tartalmú ételek fogyasztásával segíthetsz ennek leküzdésében. Fogyassz görögdinnyét, babot, mazsolát, barna rizst, korpát, de nagyon jól segít a kiwi, 2 szem reggelente, vagy sok szőlő magostúl. Ha pótolni szeretnéd a vitaminforrásaidat vagy csak érdeklődsz a vitaminok iránt, akkor kattints ide!

Lassan a picúr nevén is el kell gondolkodni. Ez gyakran nagy harcot jelent apa és anya között. Fontos döntés, mert ez egy életre szóló ajándék gyermeketeknek, de nem szabad összeveszni ezen. Írjatok listát a lehetséges nevekkel, amik tetszenek nektek, biztosan akad közös pont.

A babaholmik megvásárlására ez az időszak a legalkalmasabb, mivel a középső 3 hónapban még igen aktív vagy, több az erőd mászkálni. Az utolsó trimeszterben jellemző lesz a fáradékonyság és nehezedre fog esni, vásárolni, cipelni.

Kedves Kismamák, Kispapák! Érezted már úgy, hogy nem tudsz eligazodni az óriási kínálatban, mindenki mást mondd, hogy mi kell a babának, azt se tudod, hogy mi micsoda, a szakkönyvek is keszekuszák és magad se hiszed, hogy amit leírnak, arra szükséged lenne a gyermek érkezéséhez.Ha így érzed, gyere el (gyertek el) a Mini-Manó Babacentrumban rendszeresen megrendezett, ingyenes Babakelengye Bemutatónkra!


Külföldi utazások is ilyenkor ajánlottak még, mivel vannak országok, ahova a 28. hetes terheseket már nem engedik be, nehogy ott szülessen meg a baba, az állampolgárság kiadása miatt.
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások:
anonym 2011.01.18 16:50:38
Szia Kiki, nyugodj meg, teljesen rendben van minden. A méhlepény nagyon sok esetben van a méhszáj közelében, sokszor akár rajta, ami idővel változik. Bőven van még időd, hiszen a méh mérete még nagyon sokat változik, és ez a növekedés elő fogja idézni, hogy feljebb húzódjon a méhlepény, tehát emiatt nem érdemes aggódnod.
A babád 500 grammos, ami azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 23-24 hetes magzat súlyának felel meg, ám azt elfelejtetted szerintem, hogy az orvosok nem úgy számolják a terhesség idejét, ahogy az valójában van, hanem az utolsó menstruációtól, tehát nagyon is elképzelhető, hogy a gyakorlatban még csak 24 hetes terhes vagy, ha meg mégsem, akkor sem utal semmilyen rendellenességre, hogy kicsivel kisebb a magzat, hiszen ezt nagyon sok tényező befolyásolja genetikailag. A leírtak alapján láthatod, hogy egyáltalán nincs miért aggódnod, csak nyugi, és jó egészséget neked.

Kiki 2011.01.18 16:26:46
Sziasztok! Terhességem 25.hetében járok! 90% hogy lányom lesz! Kérdésem az hogy mit tudok csinálni hogy a méhlepény ne kerüljön a méhszájhoz, ugyanis majdnem ott van?? Még valami nem baj e korban csak 500 grammos a babám? előre is köszönöm segítségeteket!