Oxitocin

Az oxitocin fehérje természetű anyag, amely az agyalapi mirigy hátsó lebenyében található, szabályozza a sima izmok működését, fontos szerepe van a szülés megindításában.
 
Az oxitocin két fajtáját különböztethetjük meg, az exogén és az endogén oxitocint. Előbbi a mesterségesen előállított, míg utóbbi az anya teste által termelt hormon.

-- >> Így készülj a babára! Katt! - >>

Az emberi test által előállított oxitocin serkenti az endogén – természetes – ópiátok termelődését a központi idegrendszerben, amelyek ingerületátvivő funkciót töltenek be az agyban, szerepük van a fájdalomérzet csökkentésében, valamint euforikus állapotot alakítanak ki.

Az anyai oxitocin a magzati agyat tulajdonképpen felkészíti a szülésre, a születésre. Azonban nem csupán szüléskor szabadul fel ez a hormon, akár a simogatás, babusgatás, becézés is felszabadíthatja. A későbbiek folyamán akár az anya hangjára, látványára, illatára, vagy képzetére is reagálhat oly módon a csecsemő, hogy nagyobb mennyiségű oxitocin jön létre a szervezetében.
 
Az exogén, vagyis mesterséges oxitocint általában intravénásan juttatják a szervezetbe. Szükség szerint három esetben szokás alkalmazni: szülés megindítására, a méhösszehúzódás serkentésére, valamint a szülés utáni ellátás keretein belül. Alkalmazása nem veszélytelen, adagolása rendkívüli odafigyelést és mérlegelést igényel. Mind az anyára, mind a babára nézve lehetnek káros mellékhatásai. Nagy hátránya, hogy ha mesterséges úton visszük be a hormont, akkor az meggátolja az anyai, természetes oxitocin termelését, ebből adódóan azok az előnyök, melyeket szervezetünk saját hormontermelése jelent, megszűnnek.
Az oxitocin a szoptató anyáknál a szopás hatására szabadul fel, segíti a tej kiürülését az emlőkből. A terhesség alatt ezért kerülendő a mell túlzott izgatása, mivel az oxitocin termeléshez vezethet, amely előidézhet koraszülést a méh izomzatára gyakorolt hatása miatt.


Tudósok szerint az oxitocin jelentős szerepet játszik az anya és gyermeke közötti szoros kapcsolat kialakulásában. Orvostanilag általában szülésindításra használják, azonban a mesterségesen gerjesztett összehúzódások nagyobb fájdalommal járhatnak, ahogyan ez a másodszor, vagy harmadszor szülő nőknél szintén előfordulhat.

Szeretnél eljönni az ingyenes, elméleti szülésfelkészítő alkalmunkra? Akkor kattints ide és válaszd ki a következő időpontot!

 
 
Kérdezz vagy szólj hozzá a fenti témához! Tapasztalataid más kismamáknak nagy segítség lehet. :-)


Neved vagy beceneved: (Meg fog jelenni)
E-mail címed: (Nem fog megjelenni)
Hozzászólásod/kérdésed:
Eddigi hozzászólások: